Reuters
StoryEditor

Asi stokrát sme preniesli svoje vírusy na zvieratá. SARS-CoV-2 je pod kontrolou, iné vírusy nie

30.03.2022, 15:00
Autor:
redred
Podľa vedcov nové zvieracie rezervoáre by mohli dať vírusu šancu vyvinúť nové varianty.

Medzinárodný tím vedený vedcami z Georgetownskej univerzity zistil, že ľudia môžu nakaziť svojimi vírusmi zvieratá výrazne častejšie, než sa doteraz predpokladalo.

Informovala o tom Česká televízia ČT24 na svojej stránke.

Ako uviedla, v štúdii, ktorá vyšla 22. marca v časopise Ecology Letters, autori popísali asi stovku rôznych prípadov, kedy došlo k „preliatiu“ chorôb z človeka späť do populácií voľne žijúcich zvierat, podobne ako sa vírus SARS-CoV-2 dokázal rozšíriť v chovoch norkov, levov a tigrov v zoologických záhradách a medzi voľne žijúcimi jeleníkmi. 

Najmä primáty

Hlavný autor štúdie Gregory Albery a jeho kolegovia vo svojom výskume zistili, že takmer polovica zistených prípadov sa stala „v zajatí“, teda na miestach, ako sú zoologické záhrady, kde veterinári starostlivo sledujú zdravotný stav zvierat.

Práve tam je totiž pravdepodobnejšie, že si všimnú, keď dôjde k prenosu vírusu. Okrem toho vo viac ako polovici zistených prípadov išlo o prenos z človeka na primáta. Patogény totiž ľahšie preskakujú medzi blízko príbuznými hostiteľmi.  

ČT24 taktiež upozornila, že práve spätnému šíreniu nákazy bola v poslednej dobe venovaná značná pozornosť kvôli šíreniu vírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje Covid-19, u voľne žijúcich jeleníkov bielochvostých v Spojených štátoch a v Kanade.  

Niektoré údaje naznačujú, že aspoň v jednom prípade odovzdali vírus späť ľuďom. Podľa vedcov nové zvieracie rezervoáre by mohli dať vírusu ďalšiu šancu vyvinúť nové varianty.  

Pomocou umelých inteligencií dokážu dnes už úspešne predvídať, ktoré druhy by mohli byť ohrozené nákazou vírusom.  

Vážny problém 

Autori štúdie došli k záveru, že prelievanie vírusov medzi druhmi môže byť predvídateľné. Vedci však teraz musia riešiť aj iný problém, a to, že o chorobách voľne žijúcich zvierat sa toho vie veľmi málo.

„SARS-CoV-2 sledujeme pozornejšie než akýkoľvek iný vírus na Zemi, takže keď dôjde k jeho prenosu, môžeme ho zachytiť. Stále je oveľa ťažšie vierohodne posúdiť riziko v iných prípadoch, keď nie sme schopní operovať s toľkými informáciami,“ zhrnul doktor Colin Carlson, odborný asistent v Centre pre globálnu zdravotnú vedu a bezpečnosť na Georgetown University Medical Center, ktorý sa na štúdii taktiež podieľal.  

Podľa neho je preto ťažké zmerať, aké závažné riziko predstavuje spätný únik pre ľudské zdravie alebo ochranu voľne žijúcich zvierat, najmä v prípade iných patogénov ako SARS-CoV-2. 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 20:21