Pixabay
StoryEditor

Covid-19: Európska lieková agentúra hodnotí ďalšiu vakcínu. Tentoraz od španielskej spoločnosti

29.03.2022, 17:33
Autor:
tasrtasr
Ide o vakcínu na báze proteínu, ktorá obsahuje laboratórne vytvorené časti dvoch verzií tzv. spike proteínu.

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok oznámila, že začala priebežné hodnotenie vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvinula španielska farmaceutická spoločnosť HIPRA.

Vakcína má názov COVID-19 Vaccine HIPRA (PHH-1V). Tasr o tom informuje na základe vyhlásenia zverejneného na webovej stránke EMA.

Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) sa rozhodol začať priebežné hodnotenie (rolling review) na základe predbežných výsledkov laboratórnych a klinických štúdií.

Tie naznačujú, že vakcína COVID-19 Vaccine HIPRA môže byť účinná aj proti novým variantom vírusu SARS-CoV-2 vrátane omikronu.

Úlohou vakcíny od spoločnosti HIPRA je pripraviť ľudský organizmus na obranu voči infekcii, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Ide o vakcínu na báze proteínu, ktorá obsahuje laboratórne vytvorené časti dvoch verzií tzv. spike proteínu.

Jedna z nich zodpovedá alfa variantu a druhá beta variantu vírusu SARS-CoV-2, informoval na sociálnej sieti Facebook Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Okrem spike proteínu vakcína obsahuje aj pomocnú látku, ktorej úlohou je posilnenie imunitnej odpovede.

Vakcína je určená na použitie ako posilňovacia dávka pre ľudí, ktorí absolvovali základný očkovací cyklus mRNA alebo adenovírusovou vakcínou, píše ŠÚKL.

Nateraz nie je známe, kedy bude táto vakcína od spoločnosti HIPRA registrovaná. Priebežné hodnotenie CHMP však umožňuje celý proces urýchliť. Spoločnosti totiž dodávajú údaje o vakcínach postupne podľa toho, ako sú k dispozícii.

Keď má výrobca k dispozícii kompletné údaje o bezpečnosti, účinnosti a farmaceutickej kvalite vakcíny, môže požiadať o registráciu.

ŠÚKL dodáva, že v priebežnom hodnotení sú momentálne aj vakcíny od spoločností Sinovac, Sanofi Pasteur, Valneva a tiež vakcína Sputnik V.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 02:33