ZdN/Svet zdravia
StoryEditor

Po dvoch desaťročiach sa vracia zo zahraničia na Slovensko. Ako traumatológ bude viesť nové pracovisko

27.03.2022, 15:00
Autor:
(red)(red)
MUDr. Roman Hunák bol jedným z prvých slovenských lekárov v odbore traumatológia, ktorý v Nemecku úspešne absolvoval v tom čase povinné výberové konanie pre lekárov z bývalého socialistického bloku.

Nemocnica Bory, ktorú plánujú v Bratislave otvoriť o rok, predstavila prvých päť medicínskych a ošetrovateľských expertov. Patrí medzi nich aj MUDr. Roman Hunák, budúci primár traumatológie v Nemocnici Bory, ktorý sa po 20 rokoch vracia z Nemecka na Slovensko.

MUDr. Roman Hunák v súčasnosti pracuje ako zástupca primára na klinike ortopédie a úrazovej chirurgie v nemeckom meste Greiz. V Nemecku pôsobí už od roku 2003. Bol jedným z prvých slovenských lekárov v odbore traumatológia, ktorý v Nemecku úspešne absolvoval  v tom čase povinné výberové konanie pre lekárov z bývalého socialistického bloku.

V Nemecku mal R. Hunák možnosť vyskúšať si prácu v štátnych aj súkromných nemocniciach. Bol tiež súčasťou tímu, ktorý otváral novú nemocnicu v meste Apolda.

„Som presvedčený, že budem vedieť pomôcť s riešením problémov, ktoré nás čakajú, lebo som to už raz zažil,“ hovorí R. Hunák.

Aj počas pobytu v Nemecku však naďalej spolupracoval so slovenskými nemocnicami. Raz mesačne napríklad vykonával prax v nemocnici v Topoľčanoch, kde sa venoval najmä artroskopickým výkonom. R. Hunák pôsobí aj ako externý odborný spolupracovník pri A mužstve slovenskej seniorskej hokejovej reprezentácie a na minuloročnom Nemeckom pohári bol priamo na striedačke.

K návratu domov ho okrem zaujímavej práce motivovalo splnenie osobného záväzku. Chcel pomôcť rozvoju zdravotníctva na Slovensku aj s využitím poznatkov z doterajšej praxe v zahraničí. Teraz sa na to naskytla vhodná príležitosť.

„Cítim to ako obrovskú šancu podieľať sa na niečom výnimočnom. Čím viac som sa s týmto projektom oboznamoval, tým viac ma zaujímal, až som nakoniec na ponuku prikývol a dohodli sme sa na spolupráci,“ konštatuje.

Výkony

Hunák ako primár povedie oddelenie traumatológie, ktoré bude úzko spolupracovať s ortopédiou a spoločne vytvoria integrované ortopedicko-traumatologické pracovisko. Pri najčastejších poraneniach, ošetrovaní rán, zlomeninách končatín, poranení kĺbov si úrazový chirurg vystačí sám, no veľakrát sa pri komplikovanejších poraneniach nezaobíde bez spolupráce s inými odbormi. Napríklad pri úrazoch chrbtice a hlavy s neurochirurgom, pri úrazoch brucha a panvy s brušným (všeobecným) chirurgom.

Pracovisko bude tiež poskytovať komplexnú škálu artroskopických výkonov. Pri komplikovaných vnútrokĺbových zlomeninách, kde je nemožná rekonštrukcia, budú implantovať kĺbové protézy. Významné miesto bude mať aj ošetrovanie poranení ruky i ošetrovanie detských úrazov.

Ďalej sa bude venovať riešeniu komplikácií liečby, ako je zlé hojenie zlomenín (pseudoartróza-liečba pakĺbov), spongioplastikám (aplikácii kostných štepov za účelom vyplnenia kostného defektu) a podobne. Tieto činnosti bude Nemocnica Bory ako vyššie pracovisko zabezpečovať pre celú sieť Svet zdravia. Nutná bude spolupráca s inými pracoviskami, zabezpečenie ambulantnej pooperačnej starostlivosti, spolupráca s fyzioterapeutmi.

Kolektív

Odborný tím ortopedicko-traumatologického pracoviska bude tvoriť 11 lekárov. Hunák kladie dôraz na tímovú spoluprácu, o sólo jazdcov nemá záujem. Spolu s ním sa na Slovensko vracajú aj ďalší kolegovia.

„Sú to Slováci, ktorí v Nemecku absolvovali atestáciu pre ortopédiu aj úrazovú chirurgiu, čo dokonale korešponduje so zameraním nášho zmiešaného pracoviska. Ide o lekárov, ktorí sa chcú po rokoch v cudzine vrátiť domov,“ spresňuje.

Pomerne významnú časť personálu budú tvoriť mladí lekári, ktorí doplnia skúsených chirurgov a ortopédov. R. Hunák je pripravený všestranne podporovať ich odborný rast vrátane stáží na renomovaných európskych klinikách.

Komunikácia s pacientom

Vzťah k pacientovi založený na otvorenom prístupe je ďalšia zahraničná skúsenosť, ktorú chce R. Hunák uplatňovať. Podľa neho u nás existujú vynikajúce traumatologické pracoviská, lekári sú však pod väčším tlakom a niekedy nestihnú pacientovi a príbuzným vysvetliť spôsob liečby.  V Nemecku musí byť spôsob liečby vždy vysvetlený, koľkokrát aj s odpoveďami na otázky, ktoré zbytočne zdržujú.

„Lekár často musí byť aj diplomat, lebo nie vždy sú pacienti a ich príbuzní voči nemu priateľsky naladení. Jednoducho pacient je pri komunikácii s lekárom kráľom, aj keď úcta musí byť obojstranná.“

Uvedomuje si, že rozbehnutie ortopedicko-traumatologického pracoviska si bude vyžadovať enormné pracovné úsilie, keďže každý začiatok je ťažký, zvlášť, ak ide o nemocnicu postavenú na zelenej lúke.

„Beriem to ako výzvu, aby sme z Nemocnice Bory postupne vytvorili kvalitné zdravotnícke zariadenie so silným renomé. Výhodou je, že všetky procesy môžeme od začiatku nastaviť tak, ako nám to vyhovuje. Nie sme zaťažení žiadnymi zvyklosťami a zabehnutými praktikami, ktoré sú už prekonané. To nám umožňuje vyvarovať sa mnohých chýb, s ktorými sme sa stretávali počas praxe, napríklad aj potláčanie iniciatív mladých lekárov, ktorí sa snažia niečo zmeniť k lepšiemu. Naopak, budeme podporovať všetky dobré nápady na zlepšenie činnosti pracoviska,“ konštatuje Hunák.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
22. apríl 2024 12:15