istockphoto
StoryEditor

Lekári vysvetlili dôležité fakty o tuberkulóze

28.03.2022, 07:00
Autor:
redred
Tuberkulóza sa neprenáša vo verejnej doprave, v kaviarňach ani v obchodoch. Spravidla sa nakazia ľudia, ktorí strávili s pacientmi s neliečenou tuberkulózou dlhšiu dobu.

Ako sme vás informovali, súčasná epidemiologická situácia na Ukrajine je z dôvodu dlhotrvajúceho vojnového konfliktu neprehľadná.

Ukrajina má štvrtú najvyššiu incidenciu tuberkulózy v krajinách európskeho regiónu WHO. V roku 2020 bolo na Ukrajine diagnostikovaných viac ako sedemnásťtisíc nových prípadov.

Rezort zdravotníctva už požiadal Európsku komisiu o komplexný balík vakcín a liekov v súvislosti so situáciou na Ukrajine a príchodu utečencov z tejto krajiny na Slovensko. Tento balík obsahuje aj požiadavku pre zabezpečenie tuberkulínových testov, vakcín proti tuberkulóze, ako aj antituberkulotík.

Ako informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice Monika Krišková, tuberkulóza (TBC) je infekčné ochorenie, vyvolané patogénnymi baktériami zo skupiny Mycobacterium tuberculosis komplex. Každú sekundu sa ňou na svete infikuje jeden človek.

„V  našich podmienkach sa v súčasnosti reálne vyskytuje len typ vyvolaný samotným tzv. Kochovým bacilom. Ochorenie je celosvetovo druhou hlavnou príčinou úmrtí na infekčný agens, hneď po Covid-19,“ spresnila.

Ako sa môžeme nakaziť

Monika Krišková taktiež dodala, že tuberkulóza stále zostáva hlavnou príčinou úmrtí ľudí s infekciou HIV a hlavnou príčinou smrti v dôsledku infekcií, rezistentných na antimikrobiálne látky. Hoci sa za posledných sto rokov výskyt tuberkulózy dramaticky znížil, predstavuje stále výraznú hrozbu pre verejné zdravie v európskom regióne.

Na Slovensku je dnes situácia stabilizovaná. Najčastejším zdrojom nákazy pre človeka je človek, ktorý má takú formu tuberkulózy, pri ktorej vylučuje do prostredia živé baktérie. Sú to prevažne chorí s pľúcnou TBC a baktérie sa nachádzajú v pľúcnom sekréte v spúte.

K prenosu nákazy dochádza inhalačnou cestou, prípadne kontaktom s infekčným materiálom pri porušení celistvosti kože. Zriedkavejším zdrojom sú choré zvieratá alebo vtáky, veľmi vzácne sú iné zdroje nákazy.

„Nástup ochorenia je pozvoľný, príznaky sú spočiatku nenápadné, rozvíjajú sa pomaly a sú dlhotrvajúce. Hlavný príznakom rozvinutého ochorenia je produktívny kašeľ a vykašliavané spútum predstavuje vysoko infekčný materiál. Ďalšími príznakmi sú chudnutie, slabosť, únava, mierne zvýšenie teploty, nočné potenie.

Ak sa ochorenie nelieči, pokročilými neskoršími príznakmi, vedúcimi prípadne až k smrti, sú vykašliavanie až chrlenie krvi, dýchavica až dychové zlyhávanie v dôsledku zničenia a nenávratnej straty pľúcneho tkaniva,“ uviedol docent MUDr. Pavol Joppa, PhD., prednosta Kliniky pneumológie a ftizeológie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach a LF UPJŠ Košice.

Liečba a prognóza

Vysvetlil, že diagnostický postup pri tuberkulóze sa opiera o dôkladnú anamnézu, zhodnotenie epidemiologickej situácie, klinické vyšetrenie, o zobrazovacie metódy ako RTG prípadne CT vyšetrenie, o mikrobiologické vyšetrenia, endoskopické vyšetrenia, histologické vyšetrenie.

Cieľom liečby je, podľa Pavla Joppa, vyliečenie chorého, prevencia neskorých následkov a úmrtia, prevencia opakovania choroby a zamedzenie prenosu tuberkulózy na osoby, ktoré boli alebo sú v kontakte s chorým.

„Okrem bežných režimových opatrení a správnej výživy sú hlavným prostriedkom liečby lieky, a to antituberkulotická liečba, ktoré zastavujú rast tuberkulóznych bacilov a usmrcujú ich. Používajú sa vždy v kombinácii. V závislosti od fázy ochorenia a dovtedajšej liečby sa podáva dvoj až päť kombinácia liekov.  

Pri nekomplikovanom priebehu a disciplinovanom dodržiavaní liečebného režimu trvá liečba najmenej šesť mesiacov. V prípade prerušenia liečby, recidívy ochorenia alebo infekcie kmeňom s rezistenciou na niektoré z liečiv sa však môže výraznejšie predĺžiť, niekedy aj na viac ako rok alebo dva,“ pokračoval.

Očkovanie

Ako priblížila Monika Krišková, na Slovensku sa ako plošné očkovanie začala vakcinácia BCG (oslabenou formou mikróbu) v roku 1953, očkovali sa novorodenci najneskôr do šiesteho týždňa veku, preočkovanie negatívnych detí sa redukovalo na revakcináciu v jedenástom roku veku.

„Mnohými štúdiami sa neskôr ukázala ako neopodstatnená, v roku 2010 bola zrušená a o dva roky neskôr pre dobrú epidemiologickú situáciu bolo celoplošné očkovanie novorodencov ukončené. Neznamená to úplný zánik BCG vakcinácie na Slovensku, očkovanie proti TBC je stále dostupné,“ objasnila.

Tak ako v minulosti sa aj v súčasnosti naďalej očkujú deti v kontakte s TBC ochorením s negatívnymi výsledkami a nálezom na röntgene pľúc a tiež novorodenci, prepúšťaní do rodiny so známym výskytom tuberkulózy.

Podľa Pavla Joppa, migrácia ľudí z Ukrajiny potenciálne môže predstavovať zvýšené riziko TBC u nás. Výskyt tohto ochorenia u nášho východného suseda je približne dvadsaťnásobne vyšší.

„Na udržanie situácie pod kontrolou je potrebné vyvinúť maximálne úsilie na to, aby pacienti liečení antituberkulotikami mohli pokračovať v liečbe, teda aby lieky pre nich boli na našom území dostupné a to aj finančne, ideálne bezplatne.

Dôležité je prichádzajúcich ľudí podchytiť, aby osoby so zatiaľ nezisteným ochorením, ale už aj s príznakmi mali prístup k adekvátnej diagnostike a následnej liečbe,“ zhrnul Pavol Joppa.

Lekári bez hraníc

Českí lekári bez hraníc napísali na svojej stránke, že tuberkulóza ročne zabije asi 1,5 milióna ľudí. Patrí medzi najväčších infekčných zabijakov.

„Možno ju však liečiť, napriek tomu často vzbudzuje veľké obavy a vedie k zbytočnej stigmatizácii chorých. Strach a stigma zvyčajne pramení z nedostatku informácií a z rôznych mýtov o chorobe a jej šírení,“ uviedli na svojom webe.

Lekári bez hraníc na Ukrajine vzdelávajú miestnych o tuberkulóze a informujú ich napríklad o tom, ako sa v skutočnosti choroba môže, alebo naopak nemôže šíriť. 

Zosumarizovali preto sedem dôležitých faktov o tuberkulóze:

  1. Tuberkulózou sa nenakazíte dotýkaním sa kníh, predmetov v domácnosti alebo iných vecí pacienta s TBC, konzumáciou jedla, ktoré pripravil alebo vám servíroval, ani používaním rovnakého riadu. Tuberkulóza sa prenáša vzduchom pri dlhom pobyte v uzavretom priestore s osobou, ktorá má neliečenú pľúcnu formu tuberkulózy a kašľa.
  2. Pred tuberkulózou vás neochráni umývanie rúk ani konzumácia určitého jedla či pitia. Jediná možnosť, ako znížiť riziko prenosu, je pravidelné vetranie. Rovnako ako ostatné infekcie dýchacieho traktu sa tuberkulóza nešíri v otvorenom priestore.
  3. Nikto nie je proti tuberkulóze imúnny. Niektorí ľudia, napríklad tí, ktorí majú autoimunitné ochorenie (napríklad cukrovku alebo HIV) alebo prekonali transplantáciu orgánu alebo kostnej drene, sú naopak nákazou ohrození viac.
  4. Nakaziť sa môžete iba od neliečenej osoby s pľúcnou formou tuberkulózy a kašľom. Pokiaľ chorý berie svoje lieky pravidelne, už po niekoľkých týždňoch liečby prestáva byť infekčný.
  5. Tuberkulóza sa neprenáša vo verejnej doprave, v kaviarňach ani v obchodoch. Spravidla sa nakazia ľudia, ktorí strávili s ľuďmi s neliečenou tuberkulózou dlhšiu dobu (približne 8 hodín denne po dobu troch mesiacov).
  6. Väčšina pacientov s tuberkulózou nemusí byť hospitalizovaná a možno ich efektívnejšie liečiť doma. Liečba tuberkulózy je dlhá. Pobyt v známom prostredí, podpora rodiny a priateľov, pracovné vyťaženie a záľuby, to všetko pomáha pacientovi prekonať toto neľahké obdobie.
  7. Tuberkulóza je vyliečiteľná a väčšina ľudí, ktorí pravidelne berú svoje lieky, sa vylieči v priebehu 6 až 20 mesiacov. Novšie lieky s lepšími výsledkami a s menej závažnými nežiaducimi účinkami, ako je bedaquiline alebo delamanid, sú teraz k dispozícii aj na Ukrajine.

 

 

01 - Modified: 2022-03-24 15:44:19 - Feat.: 0 - Title: Pediater: Infekciám sa vo vojnách darí, vážna situácia sa týka najmä tuberkulózy a osýpok. Koná aj Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 14:45