Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Slováci míňajú na lieky proti bolesti viac peňazí

25.03.2022, 06:00
Autor:
tasrtasr
V rokoch 2019 až 2021 klesol počet predaných balení tabliet a kapsúl proti bolesti, no vzrástol počet predaných topických foriem liečiv proti bolesti, teda mastí, krémov či gélov.

Slováci míňajú na lieky proti bolesti stále viac peňazí, rastie medzi nimi záujem o liečivá vo forme gélu, krému či masti.

Vyplýva to z januárových dát spoločnosti IQVIA, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu s liekmi.

Slováci za lieky proti bolesti zaplatili vlani takmer 19,1 milióna eur, čo je oproti roku 2019 o 1,1 milióna eur viac. Na lieky proti teplote zase minuli 33,9 milióna eur, čo je viac o 3,1 milióna eur.

Prieskum tiež ukázal, že v rokoch 2019 až 2021 klesol počet predaných balení tabliet a kapsúl proti bolesti, no vzrástol počet predaných topických foriem liečiv proti bolesti, teda mastí, krémov či gélov.

"Na liečbu slabšej až stredne silnej bolesti sa používajú neopiátové analgetiká. Medzi ne patria lieky proti horúčke (paracetamol a metamizol) a tiež nesteroidné antiflogistiká (NSA), ako napríklad diklofenak, ibuprofen, nimesulid alebo aceklofenak," ozrejmil ortopéd a šéflekár Slovenského olympijského a športového výboru Roman Fano.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 10:43