Reuters
StoryEditor

Vláda odobrila nariadenie o odbornosti zdravotníkov a ich vzdelávaní

23.03.2022, 16:00
Autor:
tasrtasr
Nariadenie reaguje aj na premenovanie zdravotníckych asistentov na praktickú sestru – asistent.

Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila návrh zmeny nariadenia vlády o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania a vzdelávaní zdravotníkov.

Okrem iného má zefektívniť vstup zdravotníkov do systému zdravotnej starostlivosti. Zmena vykonávacieho predpisu reaguje na novelizáciu zákona o zdravotných poskytovateľoch.

"Účelom navrhovanej úpravy je zefektívnenie vstupu zdravotníckych pracovníkov v zdravotníckych povolaniach psychológ, logopéd, liečebný pedagóg, fyzik a laboratórny diagnostik do systému zdravotnej starostlivosti.

Tiež zefektívnenie procesu získavania odbornej spôsobilosti na výkon špecializovaných a certifikovaných pracovných činností v jednotlivých zdravotníckych povolaniach," ozrejmilo ministerstvo zdravotníctva v predkladacej správe.

Úprava má umožniť aj získanie odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania sanitár aj absolvovaním akreditovaného vzdelávacieho programu sanitár na stredných zdravotníckych školách.

"V súlade s vývojom vedy a výskumu v oblasti zdravotníckeho vzdelávania sa inovujú štandardy vzdelávania na získanie odbornej spôsobilosti na výkon odborných pracovných činností v zdravotníckych povolaniach sestra, fyzioterapeut a nutričný terapeut," vymenoval ďalej rezort.

V nadväznosti na požiadavky aplikačnej praxe sa upravujú a dopĺňajú ustanovenia týkajúce sa podmienok na riadenie a organizáciu zdravotníctva a na výkon činnosti odborných zástupcov v zdravotníckych povolaniach lekár, verejný zdravotník, fyzik a laboratórny diagnostik.

Nariadenie reaguje aj na premenovanie zdravotníckych asistentov na praktickú sestru – asistent.

01 - Modified: 2021-11-04 09:05:00 - Feat.: 0 - Title: Komentár: Navrhované označenie praktická sestra – asistent je mätúce najmä pre pacienta 02 - Modified: 2022-02-07 18:17:43 - Feat.: 0 - Title: Lengvarský o situácii v nemocniciach: Máme armádu s generálmi, ale bez mužstva 03 - Modified: 2021-10-27 06:39:14 - Feat.: 0 - Title: Praktické sestry alebo zdravotnícky asistent? Po sporoch prichádza ďalšia zmena
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 12:17