StoryEditor

Covid-19: Globálny nárast prípadov je „špičkou ľadovca“, varuje Svetová zdravotnícka organizácia i známi odborníci

23.03.2022, 18:00
Autor:
kš
Problémom podľa popredného českého imunológa je, že ochrana proti infekcii vírusom SARS-CoV-2 je relatívne krátkodobá, a to ako po očkovaní, tak po prekonaní infekcie akýmkoľvek variantom.

Čísla, ktoré ukazujú celosvetový nárast prípadov Covid-19 by mohli byť predzvesťou oveľa väčšieho problému, keďže niektoré krajiny hlásia aj pokles miery testovania, uviedla minulý týždeň Svetová zdravotnícka organizácia a varovala krajiny, aby zostali pred vírusom ostražité.

Po viac ako mesiaci poklesu, počet prípadov covidu začal vo svete minulý týždeň opäť veľmi rásť, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), lockdowny v Ázii a v čínskej provincii Ťi-lin teraz intenzívne bojujú o zamedzenie prepuknutia choroby.

Ako varoval na svojom profile na sociálnej sieti popredný český imunológ pôsobiaci v USA RNDr. Zdeněk Hel, Ph.D., nové prípady infekcie denne rastú vo viac ako polovici štátov Európy.  

„Dôvodom je predovšetkým šírenie variantu SARS-CoV-2 BA.2, ktorý je viac transmisibilný. Ďalšími dôvodmi sú rozvoľnenie opatrení, nárast sociálnych kontaktov, a vyprchávanie imunitnej ochrany po predchádzajúcej imunizácii či prekonanej chorobe,“ priblížil. 

Kombinácia faktorov

Ako informovala agentúra Reuters, nárast spôsobila kombinácia faktorov vrátane vysoko prenosného variantu omikron a jeho príbuzného podvariantu BA.2, zrušenia opatrení v oblasti verejného zdravia a sociálnych vecí.

„K tomuto nárastu dochádza aj napriek obmedzeniam testovania v niektorých krajinách, čo znamená, že prípady, ktoré vidíme, sú len špičkou ľadovca,“ povedal novinárom generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Nízka miera zaočkovanosti v niektorých krajinách, čiastočne spôsobená „obrovským množstvom dezinformácií“, má tento nárast taktiež „na svedomí“, uviedli predstavitelia WHO pre Reuters.

Zdravotnícka agentúra OSN spresni...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-02-12 16:30:08 - Feat.: 0 - Title: Nové zistenia o „sestre“ omikronu. Koľko prípadov tohto „neviditeľného“ subvariantu je už u nás? Máme sa obávať?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 18:02