TASR/Hendrik Schmidt/dpa via AP
StoryEditor

Asociácia nemocníc Slovenska: Naše nemocnice odstúpia od zmlúv s VšZP. S ostatnými poisťovňami ešte rokujú

22.03.2022, 12:00
Autor:
red, tasrred, tasr
V praxi to bude znamenať, že pacienti Všeobecnej zdravotnej poisťovne by z verejného zdravotného poistenia mali pokrytú iba akútnu zdravotnú starostlivosť.

Zástupcovia Asosiácie nemocníc Slovenska (ANS) v pondelok (21. marca) rokovali so všetkými zdravotnými poisťovňami o kompenzácii mzdového navýšenia a nárastu prevádzkových nákladov v roku 2022.

"Bohužiaľ, musíme konštatovať, že ponuky zdravotných poisťovní neboli dostatočné a ako Asociácia nemocníc Slovenska sme ich museli odmietnuť," uviedla asociácia vo svojom vyhlásení.

Ako ďalej spresnila, návrh zdravotnej poisťovne Union spĺňa aspoň základné potreby nemocníc a spolu so zdravotnou poisťovňou Dôvera predložia finálne podmienky členom Asociácie nemocníc Slovenska do konca týždňa.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúka 80 nemocniciam združeným v ANS podmienky, ktoré v žiadnom prípade nepokrývajú ako zákonné zvýšenie platov, tak ani nárast cien energií a inflácie," upozornila asociácia vo svojom stanovisku.

Členovia Asociácie nemocníc Slovenska preto varovali, že z tohto dôvodu budú musieť pristúpiť k odstúpeniu od zmlúv s Všobecnou zdravotnou poisťovňou.

"V praxi to bude znamenať, že pacienti  VšZP by z verejného zdravotného poistenia mali pokrytú len akútnu zdravotnú starostlivos," objasnili.

V piatok sa ANS vyjadrí k návrhu zmluvných podmienok poisťovní Dôvera a Union.

"Zároveň vyzývame Ministerstvo zdravotníctva SR a Ministerstvo financií SR, aby urýchlene pristúpilo k uvoľneniu potrebných prostriedkov pre rezort zdravotníctva a zabránili tak ohrozeniu poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku," zhrnula asociácia vo svojom vyhlásení.

ANS je dobrovoľným, zamestnávateľským, záujmovým, nepolitickým a nezávislým združením združujúcim 80 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení. Zdravotnícke zariadenia združené v ANS zamestnávajú cca 27 300 zamestnancov.

Reakcia VšZP

"Rokovania s ANS priebežne prebiehajú, avšak doposiaľ sa nepodarilo nájsť prienik požiadaviek VšZP a zástupcov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. VšZP hľadá kompromisy, robí ústupky a predkladá alternatívne návrhy, ale zástupcovia PZS nie sú ochotní ustúpiť zo svojich požiadaviek," reagovala Eva Peterová z oddelenia komunikácie štátnej poisťovne.

Požiadavky nemocníc podľa jej slov výrazne prekračujú aktuálne možnosti zdravotnej poisťovne a zároveň ANS pripomienkuje navrhovanú zmenu systému úhradového mechanizmu.

"Zdravotná starostlivosť s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti združenými v ANS je zmluvne zabezpečená do 30. júna 2022. V prípade podania výpovede zo strany nemocníc sa táto doba skráti o jeden mesiac, teda do 31. mája 2022," ozrejmila Peterová.

Štátna poisťovňa deklarovala, že v rámci svojich možností urobí všetko pre to, aby zabránila akémukoľvek destabilizovaniu zdravotníctva.

"VšZP sa však musí správať v medziach rozpočtových pravidiel štátneho rozpočtu a úsporných opatrení a pri ich realizácii hľadáme aj súčinnosť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," zhrnula Peterová.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 10:40