TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Dočasná odborná stáž sa má zmeniť. Lex Ukrajina ju rozšíri na všetky zdravotnícke povolania

16.03.2022, 15:23
Autor:
TASRTASR
Počas vyhlásenej mimoriadnej situácie by mohli zdravotníci zo zahraničia preukázať kvalifikačné predpoklady čestným vyhlásením.

Dočasnú odbornú stáž by mohli vykonávať všetky zdravotnícke povolania, nielen lekári, sestry a pôrodné asistentky, prichádzajúce zo zahraničia. Zároveň sa má rozšíriť možnosť vykonávať odbornú stáž okrem nemocníc aj v ambulantnom sektore.

Má to umožniť tzv. lex Ukrajina, ktorým sa mení aj zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Dnes ho schválila vláda, zákon smeruje do parlamentu.

„Z dôvodu potreby posilnenia zdravotníckeho personálu sa zjednodušuje prístup k výkonu zdravotníckeho povolania pre záujemcov vykonávajúcich zdravotnícke povolanie v rámci EÚ,“ uvádza sa v materiáli.

Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) by sa mali zrýchliť lehoty uznávania vzdelania a zjednodušiť sa má aj predkladanie niektorých dokladov.

Počas vyhlásenej mimoriadnej situácie v súvislosti s dianím na Ukrajine by zároveň utečenci, ktorí sa chcú zamestnať na Slovensku, mohli svoju bezúhonnosť či kvalifikačné predpoklady preukázať čestným vyhlásením. Bezúhonnosť je jednou z podmienok vykonávania pracovnej činnosti pedagogického a odborného zamestnanca.

Podľa Lengvarského bude mať zamestnanec 18 mesiacov na to, aby patričné dokumenty dodal a odbornosť mu uznali.  

„Okrem čestného vyhlásenia bude musieť zamestnávateľ vyžadovať aj predloženie psychologického posudku o psychickej spôsobilosti, ktorý nemôže byť starší ako jeden rok,“ uvádza sa v materiáli.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 05:53