Koľko stojí liečba koronavírusu? Za tri mesiace sme minuli 40-miliónov eur, väčšina pacientov nebola zaočkovaná (ilu)TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Vojna na Ukrajine: Kvôli preťaženiu slovenského zdravotného systému by mali pomôcť aj iné krajiny

16.03.2022, 14:00
Autor:
tasrtasr
Preťaženie sa očakáva na infekčných, urgentných a onkologických oddeleniach, ako aj na oddeleniach popálenín a traumatológie.

S tisíckami utečencov, ktorí denne prichádzajú na Slovensko, sa bude zvyšovať záťaž na zdravotný systém.

Z dôvodu preťaženia zdravotného systému minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský predpokladá, že v blízkej budúcnosti budú musieť niektorých ukrajinských pacientov premiestniť do iných krajín.

Uviedol to v utorok počas mimoriadneho rokovania rady ministrov zdravotníctva EÚ. Informovala o tom hovorkyňa rezortu zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

"Za hlavné problémy do budúcnosti, kde budeme potrebovať podporu zo strany EÚ, považujeme nedostatok personálu, liekov a zdravotníckeho materiálu," povedal minister zdravotníctva SR.

Preťaženie sa očakáva na infekčných, urgentných a onkologických oddeleniach, ako aj na oddeleniach popálenín a traumatológie, upozornil svojich rezortných kolegov slovenský minister zdravotníctva.

Žiadosť o pomoc

Zároveň požiadal o súčinnosť ostatné krajiny EÚ v prípade naplnenia našich kapacít a v otázke prevzatia pacientov z Ukrajiny v prípade, ak takáto situácia v SR nastane.

Lengvarský ocenil úsilie členských štátov EÚ v týchto náročných časoch a ubezpečil, že SR je plne pripravená poskytnúť obyvateľom Ukrajiny maximálnu podporu a starostlivosť.

"Prioritou je ochrana života, zaistenie bezpečnosti a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Utečenci, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť, sú umiestňovaní v najbližších zdravotníckych zariadeniach. Starostlivosť je zabezpečená aj v hotspotoch," priblížil šéf rezortu zdravotníctva.

Ako dodal, v spolupráci s obcami zabezpečujú aj mobilnú záchrannú zdravotnú službu, na hraniciach sú k dispozícii aj posádky záchrannej zdravotnej služby.

Podľa Lengvarského je potrebné ďalej pracovať na koordinácii opatrení na úrovni EÚ pri poskytovaní humanitárnej podpory a zdravotnej starostlivosti utečencom z Ukrajiny.

"A zároveň je nutné vyhnúť sa duplicite činností na národnej i na EÚ úrovni," upozornil.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 03:01