ZdN
StoryEditor

Českí lekárnici pripravili pomôcku pre komunikáciu lekárnikov a ľudí utekajúcich z Ukrajiny

14.03.2022, 06:00
Autor:
redred
Komunikácia lekárnika a pacienta pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti je špecifická a vyžaduje si aj špeciálnu slovnú zásobu.

Česká lekárnická komora pripravila praktickú pomôcku pre komunikáciu lekárnikov a ukrajinských utečencov pri poskytovaní lekárenskej starostlivosti.

Ako uviedla hovorkyňa komory Michaela Bažantová, lekárnici sa pripravujú na komunikáciu s ukrajinskými utečencami nielen pri výdaji liekov na predpis, ale aj pri poradenstve v samoliečbe.

Jazyková bariéra 

„Praktické komunikačné karty českého ministerstva zdravotníctva však neobsahovali základné frázy, ktoré na svoju činnosť lekárnici a ich pacienti potrebujú,“ dodala na stránke komory.  

Česká lekárnická komora preto v spolupráci so svojou členkou ukrajinskej národnosti Gannou Papish pripravila lekárenskú komunikačnú kartu. Tú je možné zdieľať, poskytovať alebo tlačiť aj bez povolenia komory. 

„Komunikácia lekárnika a pacienta pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti je špecifická a vyžaduje si aj špeciálnu slovnú zásobu.

Jazyková bariéra môže mať za následok nepochopenie a dezinterpretáciu, vedúcu k nesprávne nastavenej liečbe a vzniku liekových chýb, preto je dôležité, aby sa lekárnici s pacientmi dokázali efektívne dohodnúť,“ upozornila Michaela Bažantová. 

Čo obsahujú komunikačné karty 

Spresnila, že tak ako v ostatných odboroch zdravotníctva môžu v komunikácii s ukrajinskými utečencami pomôcť komunikačné karty českého ministerstva zdravotníctva, predovšetkým karta Zoznam možných ťažkostí u pacienta podľa lekárskej odbornosti.

„Ani tá však neobsahuje základné frázy, ktoré na poskytovanie lekárenskej starostlivosti odborníci potrebujú.

Česká lekárnická komora preto v spolupráci so svojou členkou Gannou Papish, lekárničkou ukrajinskej národnosti, ktorá pracuje v lekárni v Rychnove nad Kněžnou, pripravila praktickú pomôcku pre komunikáciu s ukrajinskými utečencami v lekárni,“ objasnila hovorkyňa Českej lekárnickej komory. 

Popri ukrajinčine je v komunikačnej karte na jej radu aj ruský jazyk, pretože mnoho Ukrajincov z východnej časti Ukrajiny hovorí predovšetkým po rusky. Komunikačná karta obsahuje základné frázy a možno ju voľne šíriť, zdieľať alebo tlačiť.

„Veríme, že pomôcka nájde praktické využitie a pomôže na zabezpečenie správnej dispenzácie liekov, zdravotných pomôcok aj ostatných prípravkov v lekárňach i utečencom z Ukrajiny,“ zhrnula Michaela Bažantová. 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 11:52