ZdN/archív Agel
StoryEditor

Neviem si predstaviť, že ma bude operovať niekto, kto sa učil cez youtube, hovorí riaditeľ nemocnice

28.05.2021, 13:29
Autor:
(red)(red)
Unikátny nácvik artroskopických operácií prebieha na mobilných operačných sálach priamo v špeciálnom kamióne.

Lekári z Nemocnice AGEL Košice-Šaca majú možnosť vyskúšať si najmodernejšie metódy operácií kĺbov na humánnych preparátoch v mobilných operačných sálach v kamióne, ktorý po druhýkrát dorazil na Slovensko. Ako informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK, na workshopy tohto typu sa cestuje predovšetkým do zahraničia, preto dvojdňový tréning v Košiciach predstavuje pre slovenských ortopédov obrovský prínos.

„Operačné kurzy na kadáveroch patria k najviac hodnoteným  a váženým. Operatér má pri sebe školiteľa, ten ukazuje a kontroluje operačný postup určitého typu operácie. Školenec má jedinečnú možnosť priamo, bez časového stresu -  pomaly a postupne exaktne vykonať operáciu. Myšlienka, prečo vytvoriť túto akciu, vznikla ešte pred koronavírusovou krízou u nás na klinike, pretože do operačných odborov prichádzali mladí, šikovní ľudia a uvedomovali sme si, že nie je jednoduché, aby mali začínajúci lekári umožnené cestovať do zahraničia. Za nás školiteľov môžem povedať, že gro operačnej praxe sme získali práve vďaka kadaveróznym kurzom a cestovaniu. Teraz je to naozaj ťažké, preto nám napadla myšlienka dopraviť kadávery na Slovensko. Potom prišla korona, ktorá nás zastavila, ale medicína sa presunula do virtuálnej formy, ale nepáčila sa mi podoba školiť operatéra online,“ vyjadril sa MUDr. Mgr. Maroš Varga, MHA, vedúci lekár Šport-artro centra.

Za najkrajší moment považuje, keď o 15 rokov mladší kolega urobí ten istý operačný výkon rovnako dobre ako on. „Sme povinní, všetci, ktorí máme takéto zručnosti, umožniť nasledujúcim generáciám čo najkvalitnejšie vzdelávanie a táto akcia k tomu prispeje. Výsledkom je, že sme našli štyroch veľmi kvalitných školiteľov. Dvaja sú z Univerzitnej nemocnice a dvaja za naše pracovisko,“ dodal MUDr. Varga.

Tréningový kamión

Tréningový kamión vo svojom interiéri ponúka mobilné laboratórium s dvomi plne vybavenými operačnými sálami pre nácvik artroskopických operačných techník, ako sú stabilizácia ramena, zošitie rotátorovej manžety či meniskov, ošetrenie chrupaviek aj ďalšie zložitejšie úkony.

Tréning na humánnych preparátoch je pre lekára veľmi prínosný, pretože si môže opakovane vyskúšať najnovšie operačné techniky na kadáveroch (humánnych preparátoch) s vysokou kvalitou výstupu, čo je veľmi dôležité pre bežnú prax. V prípade kadáverov ide o telá nebohých ľudí, ktorí ešte za života súhlasili s tým, že po smrti poskytnú svoju telesnú schránku na študijné účely.

„Kadávery pochádzajú od darcov, prichádzajú konzervované len chladom, bez nejakých chemických konzervantov, čo zaručuje po rozmrazení takmer identické vlastnosti tkanív ako v prirodzenom stave. Všetky sú, samozrejme, vyšetrené na HIV, hepatitídu C a ďalšie nebezpečné ochorenia, tým pádom sú úplne bezpečné. Samozrejmosťou je vysoko etické zaobchádzanie s nimi, to znamená, že po ukončení kurzu si ich preberá pohrebná služba a naloží s nimi v súlade s etickými pravidlami, a teda nasleduje kremácia  a pohreb,“ vyjadril sa Marcel Benko, regionálny manažér spoločnosti, ktorá zabezpečuje prevádzku tohto zariadenia.

Šetrné metódy

Menšie zásahy do organizmu, rýchlejšia rekonvalescencia aj menšie riziká pre pacienta, to sú hlavné výhody artroskopických operácií kĺbov. Artroskopicky, teda šetrnejšie, sa operujú kolená, ramená, bedrá, členky, lakte alebo zápästia. Lekári majú možnosť vyskúšať si najmenej invazívne metódy, tzv. nanoskopie, kedy sa operácia vykonáva už len optikou a nástrojmi veľkosti ihly a v lokálnej anestézii.

Jednou z absolventov kurzu je aj MUDr. Simona Rapčanová. „Veľmi sa teším, že som si mohla také niečo vyskúšať. Bola to výborná príležitosť. Mohli sme absolvovať všetko, čo sme chceli a o čo sme poprosili, aby nám ukázali a vysvetlili. Vyskúšali sme si samotný prístup ku kolenu, očistenie kolena, plastiku predného skríženého väzu, k tomu sa totiž tak často nedostaneme. Vďaka tomu, že operácie boli realizované na kadáveroch, cítila som sa bezpečnejšie, ako keby to bolo na živom človeku, aj na makete je to tiež niečo úplne iné. Toto je bližšie reálnej situácii na sále,“ zhodnotila lekárka Kliniky muskuloskeletálnej a športovej medicíny Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Riaditeľ Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Pavol Rusnák, MBA, tvrdí, že osobná skúsenosť lekára sa nedá nahradiť online prezentáciou. „Chcel by som poprosiť kolegov, aby sme v tom, čo teraz začneme, pokračovali aj naďalej, aby sme z Košíc urobili jednu medicínsku rodinu a budeme si navzájom prospešní v podobných aktivitách. Verím, že túto snahu má každý, lebo nikto nemôže povedať, že raz nebude potrebovať pomoc odborníka. Neviem si predstaviť, že ma bude operovať niekto, kto sa učil cez youtube, niekto, kto si nevie navliecť rukavice,“ dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 10:18