StoryEditor

Vegetariáni majú nižšie riziko ochorenia na rakovinu. Pribúdajú u nás desaťtisíce onkologických pacientov ročne

12.03.2022, 08:00
Autor:
ja, tasrja, tasr

Podľa výsledkov štúdie sledujúcej stovky tisíc ľudí majú vegetariáni o štrnásť percent nižšiu pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu ako ľudia, ktorí konzumujú pravidelne mäso.

Tím vedcov z Oxfordskej univerzity analyzoval údaje o viac ako 470-tisíc Britoch a zistil, že nižšie riziko sa vyskytuje aj u čiastočných vegetariánov.

Napríklad peskatariáni, teda ľudia, ktorí z mäsa konzumujú ryby a morské plody, majú riziko rakoviny nižšie o desať percent.

Môže za to mäso?

U ľudí, ktorí konzumujú mäso len občas, bolo riziko vypuknutia rakoviny nižšie v porovnaní s tými, ktorí ho konzumujú päť dní v týždni a častejšie, asi o dve percentá. Informuje o tom denník the Guardian.

Výsledky štúdie tiež ukázali, že u ľudí, ktorí konzumujú mäso p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. november 2024 07:55