HN/Adam Záhorský
StoryEditor

Ľudia v núdzi potrebujú bezpečné a predvídateľné podmienky

12.03.2022, 06:00
Autor:
tasrtasr
V prípade, že ide o ľudí hovoriacich iným jazykom, treba dbať na pokojný, jasný a zrozumiteľný neverbálny prejav.

Ľuďom v núdzi je potrebné poskytnúť podmienky, ktoré navodia pocit bezpečia a predvídateľnosti. Dôležité je informovať ich o tom, čo sa deje a čo sa bude diať.

S deťmi treba komunikovat pravdivo, ale primerane ich veku. V reakcii na aktuálnu situáciu s dianím na Ukrajine to odporúča Liga za duševné zdravie.

„Hlavným cielom je poskytnút podmienky, ktoré budú prinášat pocit bezpecia a predvídatelnosti ako kontrast voci traumatickým okolnostiam spojeným s bytostným ohrozením a neistotou. Informácia o tom, kde som, co bude nasledovat, aké mám možnosti ovplyvnit situáciu, pomáha obnovit pocit kontroly nad situáciou a vplyvu na nu, co má velký vplyv na následné zotavenie,“ radia odborníci.

Základom komunikácie s ľuďmi, ktorí zažili traumu, je podľa nich jasná, empatická a maximálne pokojná komunikácia.

V prípade, že ide o ľudí hovoriacich iným jazykom, treba dbať na pokojný, jasný a zrozumiteľný neverbálny prejav.

„Treba sa snažit používat univerzálne slová a gestá, pôsobit priatelsky a bezpecne. Keď je náš prejav pokojný a stabilný, má to na ludí, s ktorými komunikujeme, pozitívny dosah, pomôže ich to upokojiť a zmierniť ich úzkosť,“ vysvetlila liga.

Pokiaľ to je možné, rodiny by mali ostať spolu. Ak je nevyhnutné clenov rodiny rozdelit, napríklad ak jeden z nich potrebuje neodkladnú zdravotnú pomoc, ostatným treba poskytnúť základné informácie.

„O tom, co sa bude diat, a upokojiť ich, aby sa o seba báli co najmenej. Nasledovný kontakt treba umožnit co najskôr,“ radia odborníci.

Odporúčajú tiež vžiť sa do podobnej situácie a predstaviť si, ako sa daná osoba môže cítiť. „To nám casto ukáže, ako najvhodnejšie reagovat,“ doplnili.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 09:00