StoryEditor

Čo sa deje v tele po zaočkovaní? Aký význam majú vedľajšie účinky?

17.05.2021, 08:00
ŠÚKL k 13. máju eviduje takmer 4 500 hlásení podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je 272 závažných.

Už takmer 1 400 000 Slovákov dostalo vakcínu proti koronavírusu.

Zaočkovali vás a dostali ste horúčku alebo triašku či vás poriadne rozbolela hlava? Mnohým sa vynorí otázka, znamená to, že môj imunitný systém teraz skutočne intenzívne pracuje? A čo tí, ktorí zostali bez vedľajších účinkov? Dostali sme soľný roztok, placebo alebo imunitný systém vôbec nezareagoval?

Vedci sa rozhodli odpovedať na otázku, či existuje súvislosť medzi vedľajšími účinkami po očkovaní a tým, čo sa deje na bunkovej úrovni v našom organizme. Robert Finberg, profesor medicíny a lekár so špecializáciou na infekčné choroby a imunológiu na Lekárskej fakulte univerzity v Massachusetts pre New York Times (NYT) vysvetlil, aká je realita, ako vakcíny účinkujú.

Po zaočkovaní nastane toto

Čo sa deje v našom tele, keď dostaneme vakcínu? „Imunitný systém reaguje na cudzie molekuly, ktoré tvoria akúkoľvek vakcínu, prostredníctvom dvoch rôznych systémov. Počiatočná odpoveď je dôsledkom takzvanej vrodenej imunitnej odpovede. Tento systém sa aktivuje hneď, ako si naše bunky všimnú, že sme boli vystavení pôsobeniu cudzieho materiálu, od triesky po vírus. Jeho cieľom je eliminovať „votrelca“. Biele krvinky nazývané neutrofily a makrofágy putujú k „votrelcovi“ a pracujú na jeho zničení,“ vysvetlil pre NYT Robert Finberg....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 16:50