StoryEditor

Záchranári ukázali tréning zásahov v modelovom dvojizbovom byte

15.05.2021, 08:00
Autor:
redred
Nové tréningové centrum v Košiciach patrí medzi stredoeurópsku špičku.

​Výcvik vodičov sanitiek vo virtuálnej realite priamo v kabíne sanitky, modelový byt na nácvik zásahov či virtuálny simulátor pre nácvik postupov pri hromadných nešťastiach. Aj tieto technológie sú súčasťou nového tréningového centra Záchrannej služby Košic, ktoré nesie meno EMA  - Emergency Medicine Academy. Záchranka sa tak v tréningovom zázemí svojich zamestnancov zaradí medzi stredoeurópsku špičku.

Tréningové centrum Záchrannej služby Košice bude slúžiť na sústavné vzdelávanie, výcvik a tréning lekárov, zdravotníckych záchranárov a vodičov v posádky záchrannej zdravotnej služby.

V prípade záujmu je košická záchranka pripravená vyhovieť aj iným poskytovateľom a ďalším zložkám integrovaného záchranného systému či školám v súvisiacich odboroch. „Pre všetkých zdravotníkov pôsobiacich v sfére urgentnej medicíny je mimoriadne dôležitá nielen teoretická, ale aj praktická príprava. Čím viac si toho odtrénujú, tým sebavedomejšie dokážu postupovať v stresujúcich podmienkach. Práve preto sme v tréningovom centre vystavali modelový dvojizbový byt a k dispozícii je aj kompletne vybavené sanitné vozidlo. Tréningové plochy monitorujeme kamerami, aby sme si spolu s lekármi i záchranármi mohli spätne vyhodnotiť celý priebeh zásahu,“ uviedol riaditeľ pre poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti ZSKE Ladislav Neubert.

V kabíne tréningovej sanitky je tiež simulátor jazdy vo virtuálnej realite na výcvik vodičov. Dôležitou súčasťou tréningu zamestnancov záchranných zdravotných služieb je príprava na udalosti s hromadným postihnutím osôb. Ide o hromadné nešťastia, pri ktorých sa musia precízne koordinovať všetky zasahujúce zložky.

Na nácvik postupov pri udalostiach s hromadným postihnutím osôb je v tréningovom centre k dispozícii virtuálny simulátor. Súčasťou výbavy sú zdravotnícke materiály a pomôcky, tréningové figuríny, prístroje na monitoring pacienta, ale aj najmodernejšie hydraulické nosidlá či automatický kompresný systém pre stláčanie hrudníka.

01 - Modified: 2021-04-23 07:49:01 - Feat.: 0 - Title: Šéf košickej záchranky: Bez ukrajinských lekárov by sme to v niektorých regiónoch nezvládli 02 - Modified: 2021-04-10 14:33:45 - Feat.: 0 - Title: Záchranná služba Košice otvára moderné výcvikové a vzdelávacie centrum
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 01:48