StoryEditor

Zisťovala sa z nich obrna či užívanie drog, po novom aj koronavírus. Skúmaním splaškov chcú vedci zastaviť pandémiu

12.05.2021, 10:09
Odpadové vody dokážu signalizovať nastupujúcu vlnu šírenia SARS-CoV-2 približne 12 dní pred pozitívnymi PCR testami a 27 dní pred úmrtiami. Hovoria naši vedci.

Vedci z viac ako 50 krajín odštartovali veľkú štúdiu, hľadajú SARS-CoV-2 v odpadových vodách. Výskumníci od Kanady až po Austráliu teraz monitorujú odpadové vody, v ktorých analyzujú celé častice koronavírusu i jednotlivé vírusové fragmenty vylučované našou stolicou. Počet výskumných projektov, ktoré analyzujú odpadové vody sa tak za posledný rok zvýšil na viac ako 200. Informoval o tom časopis Nature na svojej stránke.

V spojených arabských emirátoch mali dokonca vedci testovať splašky z lietadiel na detekciu infikovaných cestujúcich. Čínski vedci zas monitorujú splašky v bytových domoch v Hongkongu s cieľom zistiť nezachytené prípady nákazy koronavírusom.

Na čo je to dobré

Ako informoval Nature, odpadové vody sa sledovali aj pred pandémiou. Zisťovala sa z nich detská obrna i užívanie drog. Teraz sa záujem vedcov o analýzu odpadových vôd rapídne zvýšil. Chcú tak pomôcť zastaviť šírenie SARS-CoV-2. Infikovaní ľudia totiž začnú podľa vedcov vylučovať vírusové fragmenty niekoľko dní predtým, ako sa u nich prejavia príznaky.

Získané údaje z týchto vôd pomôžu vedcom vystopovať ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-23 13:57:49 - Feat.: 0 - Title: Rozlúčime sa s MOMkami? Lengvarský chce masívne testovať odpadové vody
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 10:18