nový urgentAgel
StoryEditor

Nemocnice v Komárne a vo Zvolene budujú nový urgent

24.04.2021, 07:00
Autor:
redred
Do nových urgentných príjmov sa investovali milióny eur.

Aj napriek pandémii sa naďalej budujú nové urgentné príjmy v nemocniciach v Komárne a vo Zvolene.

,,Stavebné práce na pokračujú napriek situácii s Covid-19 podľa schváleného plánu. Ku koncu roka 2020 bol splnený prvý z míľnikov výstavby – dokončenie železobetónového skeletu. V súčasnosti sa dokončujú všetky murárske práce na obvodových výplňových a vnútorných deliacich konštrukciách, prebiehajú práce na strešných konštrukciách. Súbežne prebiehajú práce na vnútorných inštaláciách vody, kúrenia a vzduchotechniky,“ upresnil technický námestník Nemocnice AGEL Komárno Marian Poliak.

Nový urgentný príjem bude mať 12 nových mobilných nemocničných lôžok, 9 vyšetrovacích lôžok, tri transportné lôžka, tri nové operačné sály vrátane vybavenia, stropný RTG prístroj, mobilný RTG prístroj s C ramenom, diagnostickú RTG stanicu, tri USG prístroje , CT prístroj, ako aj centrálny monitoring vitálnych funkcií, štyri anesteziologické prístroje, päť defibrilátorov,3 operačné veže .

,,Pre pacienta prinesie veľkú zmenu v tom, že sa prepoja tri samostatné budovy - chirurgicko-gynekologický pavilón, nový urgent a interný pavilón, takže pacient príde, alebo ho dovezie záchranná služba na jeden spoločný urgentný príjem a môže byť okamžite prevezený v rámci neverejnej časti na operačné sály,“ hovorí riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška. Stavebná časť vrátane kompletného technického vybavenia nového urgentného príjmu bude hotová v závere roku 2021.

S jeho výstavbou sa začalo vlani v júli, celková hodnota investície je takmer 11,2 miliónov EUR, pričom nemocnica naň získala 9,2 miliónov EUR z eurofondov. Ambíciou nemocnice je po dokončení nového urgentu výrazne zvýšiť úroveň a kvalitu poskytovanej urgentnej zdravotnej starostlivosti pre vyše 110 tisíc obyvateľov spádovej oblasti komárňanskej nemocnice.

Urgent aj vo Zvolene

Aj v areáli Nemocnice AGEL Zvolen vyrastá nový urgentný príjem. Hoci pandémia poznačila aj mnohé stavby a najmä dodávky materiálu, dopad na výstavbu nového zvolenského urgentu bol minimálny. Samotná stavba je aktuálne ukončená a začal proces odovzdania stavby a jej kolaudácia. Spustenie prevádzky nového urgentu sa čaká koncom tohto leta.

V rámci stavby bolo už preinvestovaných 4,3 mil. eur bez DPH, z čoho 90% je hradených z prostriedkov EŠIF (Európske štrukturálne a investičné fondy). Súčasťou projektu je aj dodávka zdravotníckej techniky. V rámci centrálneho urgentného príjmu bude vytvorená interná príjmová ambulancia s expektačnými lôžkami, neurologická ambulancia, chirurgická ambulancia so sádrovňou a zákrokovou miestnosťou, CT pracovisko, RDG pracovisko, USG pracovisko, expektačné lôžka s izolačnou miestnosťou. „V priestore centrálneho urgentného príjmu sú nanovo vybudované centrálne šatne pre zamestnancov. OAIM je vybudované ako samostatné pracovisko v novej prístavbe k chirurgickému pavilónu, na OAIM sa nachádza 6 intenzivistických lôžok, vrátane izolačného boxu a zázemia pre personál“, uviedla hovorkyňa siete Agel Martina Pavlíková. Ako dodala, centrálne operačné sály pozostávajú z troch nových operačných sál s komplet zázemím pre personál.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 17:25