Reuters
StoryEditor

Európske tempo očkovania je podľa WHO "neprijateľne pomalé"

01.04.2021, 15:29
Autor:
TasrTasr

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kritizovala vo štvrtok Európu za "neprijateľne pomalú" očkovaciu kampaň a vyjadrila tiež znepokojenie nad nárastom počtu nakazených novým koronavírusom v tomto regióne. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vakcíny sú našou najlepšou cestou z tejto pandémie... Tempo, ktorým sa očkuje, je však neprijateľne pomalé" a "predlžuje trvanie pandémie", uviedol vo vyhlásení riaditeľ WHO pre oblasť Európy Hans Kluge. Dodal, že epidemiologická situácia v Európe je "znepokojujúcejšia, ako za ostatných niekoľko mesiacov".

"Musíme tento proces urýchliť zrýchlením výroby, znížením prekážok pri podávaní vakcín a použitím všetkých dostupných dávok (očkovacích látok), ktoré máme uskladnené," pokračoval Kluge.

Pred piatimi týždňami klesol týždenný prírastok počtu nakazených v Európe pod jeden milión, avšak minulý týždeň došlo k zvýšeniu miery šírenia COVID-19 vo väčšine krajín patriacich do tzv. európskeho regiónu WHO, kde "bolo zaznamenaných 1,6 milióna prípadov", uviedol Kluge vo vyhlásení. Celkový počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom sa tam podľa neho "rýchlo blíži k hranici jedného milióna a celkový počet prípadov nákazy čoskoro prekročí 45 miliónov".

"Pravdepodobnosť výskytu nových znepokojivých variantov rastie s rýchlosťou, akou sa vírus rozmnožuje a šíri, takže zamedziť prenosu prostredníctvom základných opatrení pre kontrolu chorôb je kritické," uviedla v rovnakom vyhlásení WHO regionálna koordinátorka pre mimoriadne situácie Dorit Nitzanová.

Európsky región WHO zahŕňa 53 krajín vrátane Ruska a niekoľkých stredoázijských štátov.

01 - Modified: 2021-03-31 11:07:20 - Feat.: 0 - Title: AstraZeneca mení názov. Bude Vaxzevria
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 07:29