Nitra, testovanieTASR
StoryEditor

Na Slovensku naďalej dominuje britský variant

21.03.2021, 09:10
Autor:
redred
Vyplýva to zo štvrtého kola celoštátneho prieskumu rozšírenia variantov pandemického vírusu na Slovensku.

Na Slovensku podľa očakávaní naďalej dominantne prevažuje britský variant pandemického vírusu. Ako informoval Úrad verejného zdravotníctva, potvrdili ho v rámci štvrtého kola celoštátneho prieskumu v 97,3 % vyšetrených pozitívnych vzoriek.

"Laboratórne bol potvrdený v 97,3 % (1704 vzoriek) z počtu 1 752 vyšetrených pozitívnych vzoriek. Český variant bol potvrdený v 0,9 % (16 vzoriek) a juhoafrický v 0,5 % (deväť vzoriek). Bez bližšieho určenia bolo celkovo 1,3 %, teda 23 vzoriek," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Vyplýva to zo štvrtého kola celoštátneho prieskumu rozšírenia variantov pandemického vírusu na Slovensku. ÚVZ špecifikoval, že klinické vzorky sa vyšetrovali RT-PCR metódou, ktoré rovnakou diagnostikou vyšli pozitívne 17. marca 2021.

"Vzorky bez bližšieho určenia variantu a vzorky s juhoafrickou mutáciou budú ešte podrobené sekvenovaniu," prezradil hlavný hygienik.

Úrad prosí ľudí, aby "napriek pandemickej únave naďalej dodržiavali celoplošne nastavené protiepidemické opatrenia. Ich rešpektovanie zohráva významnú úlohu v ochrane verejného zdravia. Sú nastavené tak, aby spomaľovali šírenie pandemického vírusu a jeho variantov v populácii a tak, aby sa znižovalo riziko zánosu ďalších mutácií na naše územie."

ÚVZ tiež pripomína, že rovnako dôležité je chrániť sa na individuálnej úrovni, teda minimalizovaním kontaktov, správnym nosením respirátora a rúška, dodržiavaním hygieny rúk a očkovaním.

Na štvrtom celoslovenskom prieskume sa podieľali laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne, Banskej Bystrici, Košiciach, Komárne, Nitre, Žiline a Poprade. A podľa ÚVZ s diagnostikou vypomáhali aj laboratóriá v Likavke spoločnosti Unilabs Slovensko s.r.o..

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 15:21