StoryEditor

Svetová zdravotnícka organizácia odpovedá na otázky o rádioaktivite v potravinách

07.03.2022, 17:37
Autor:
kš

Útok Ruska na Ukrajinu 24. februára 2022 zmenil životy nás všetkých. Strach a hrôzu vzbudzuje aj „stratégia“ ruských vojsk obsadiť jadrové elektrárne.

Začalo to jadrovou elektrárňou v Černobyle, ktorej sa ruská armáda zmocnila už pár hodín po spustení invázie a pokračovalo ruským zásahom jedného z blokov Záporožskej jadrovej elektrárne v piatok 4. marca.

A potom, nad svetom stále visí Damoklov meč v podobe hrozby ruského prezidenta a jeho možnosti použiť jadrové zbrane, ktoré nedávno aj uviedol do stavu pohotovosti.

Svetová zdravotnícka organizácia na obavy verejnosti z radiácie reagovala súhrnom odpovedí na najčastejšie otázky o rádioaktivite v potravinách či konzumácii kontaminovaných potravín. 

Rádioaktivita v potravinách 

Ako uviedla, za normálnych okolností, sme denne vystavení prírodným zdrojom žiarenia, ako aj zdrojom ľudského žiarenia.  

„Každý deň inhalujeme a prijímame rádionuklidy zo vzduchu, potravy a vody. Väčšina z týchto rádionuklidov je prirodzene prítomná v našom životnom prostredí, no malá časť pochádza zo zdrojov vyrobených človekom, ktoré súvisia s medicínskymi a priemyselnými aplikáciami žiarenia,“ vysvetľuje organizácia vo svojom stanovisku. 

Ďalšia rádioaktivita môže byť prítomná v potravinách, ak sa rádioaktívne materiály uvoľnia v dôsledku jadrovej alebo rádiologickej havárie. Padajú zo vzduchu alebo sú prenášané dažďovou vodou či snehom.  

„Tieto rádioaktívne materiály sa môžu ukladať na povrchu potravín, ako je zelenina alebo krmivo pre zvieratá. V priebehu času sa môžu rádionuklidy preniesť ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 00:44