TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Za dnešný deň pribudlo vyše dvanásťtisíc zaočkovaných

13.03.2021, 17:53
Autor:
redred
Cez víkend sa otvorilo až 18 000 nových očkovacích termínov pre seniorov nad 70 rokov.

Vyše dvanásťtisíc zaočkovaných ľudí prvou dávkou pribudlo za dnešný deň. Zaočkovaných druhou dávkou bolo dnes vyše 5600 ľudí.

Dnes sa od 15-tej hodiny otvorili nové termíny na očkovanie vakcínou Pfizer pre seniorov nad 70 rokov. „Pre záujemcov bude k dispozícii až 18 000 termínov na očkovanie od štvrtka do nedele. Aby sa znížilo riziko technických komplikácií sa voľné pozície opäť budú otvárať v polhodinových intervaloch podľa krajov,“ spresnilo MZ SR.

 V Bratislavskom a Trnavskom kraji sa očkuje vakcínou od spoločnosti Pfizer-BioNTech v Onkologickom ústave sv. Alžbet a v celej Univerzitnej nemocnici Bratislava, vrátane Univerzitnej nemocnice s poliklinikou Milosrdní bratia, a taktiež v Dunajskej Lužnej. Očkovať budú aj v Malackách, Trnave, Skalici, Piešťanoch, Galante a v Nemocnici s poliklinikou Dunajská Streda.

V Trenčianskom a v Nitrianskom kraji sa môžu seniori nad 70 rokov dať zaočkovať v 14-tich všeobecných nemocniciach (FN Trenčín, Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, Nemocnica s poliklinikou Považská Bystrica so sídlom v Považskej Bystrici, Nemocnica na okraji mesta v Partizánskom, Nemocnica s poliklinikou Myjava so sídlom v Myjave, Nemocnica s poliklinikou Ilava, Nemocnica AGEL Bánovce, Komárno, Levice, Zlaté Moravce, FN Nitra, Svet zdravia Nemocnica Topoľčany, FNsP Nové Zámky a Hospitale v Šahách).

V Žilinskom a v Banskobystrickom kraji sú vakcíny nachystané v 13-tich nemocniciach (UN Martin, FNsP Žilina, Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok, Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši, Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca, Dolnooravská nemocnica s poliklinikou MUDr. L. Nádaši Jégého Dolný Kubín, Hornooravská nemocnica s poliklinikou Trstená, Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica, vo všeobecných nemocniciach Svet zdravia v Žiari nad Hronom a v Rimavskej Sobote, Nemocnica s poliklinikou Brezno, Nemocnica AGEL Zvolen, Všeobecná nemocnica s poliklinikou vo Veľkom Krtíši).

 V Prešovskom a v Košickom kraji očkujú až v 17-tich zdravotníckych zariadeniach (FNsP J. A. Reimana Prešov, Nemocnica A. Leňa Humenné, Nemocnica Poprad, NsP Sv. Jakuba, Nemocnica Snina, Nemocnica arm. generála L. Svobodu Svidník, Ľubovnianska nemocnica, Vranovská nemocnica, Nemocnica AGEL Levoča, UN L.Pasteura Košice, Nemocnica Šaca – Poliklinika Steel Aréna, Nemocnica s poliklinikou Štefana Kukuru Michalovce, NsP sv. Barbory Rožňava, NsP n.o. Kráľovský Chlmec, NsP Spišská Nová Ves, NsP Trebišov, Železničné zdravotníctvo Košice).

   Rezort zdravotníctva taktiež vysvetlil, že do spustenia novej registračnej aplikácie, ktorej súčasťou bude aj tzv. “Čakáreň” a ktorej spustenie očakávajú budúci týždeň, sa budú môcť záujemcovia prihlásiť na stránke www.korona.gov.sk.

 V sobotu 13. marca o ôsmej hodine ráno otvorili brány veľkokapacitného očkovacie centra Bratislavského kraja a to v priestoroch Národného futbalového štadióna (NFŠ). Informoval BSK na svojej internetovej stránke.

Ako uviedol predseda BSK Juraj Droba, zatiaľ sa ráta s očkovaním cez víkend. „Keď bude dostatok vakcín, tak aj viac dní v týždni. Pri dostatku vakcín vieme denne zaočkovať až 2500 ľudí z Bratislavského kraja vrátane okresov Malacky, Senec a Pezinok,“ spresnil. Župa podľa neho sústredila posledné mesiace všetku svoju pozornosť práve na očkovanie.

„Za 12 mesiacov od prvého prípadu koronavírusu pribudlo na Slovensku 330 tisíc pozitívne testovaných a viac ako 8 tisíc úmrtí. Koronavírus nielenže ohrozuje životy a zdravie našich blízkych, ale ničí aj hospodárstvo, zamestnanosť. Som presvedčený, že skutočným riešením je očkovanie,“ priblížil Juraj Droba.


Očkovanie sa uskutočňuje v moderných konferenčných priestoroch NFŠ. Prihlásiť sa naň je potrebné cez systém NCZI, kde dostanú seniori presný termín. „Požiadavku na očkovanie môžete zadať cez portál korona.gov.sk. Prevádzkovateľom veľkokapacitného očkovacieho centra bude BSK, ktorý zastrešuje zdravotnícky a ostatný personál ako administrátorov, navigátorov, či technikov, zároveň technické a materiálne vybavenie, certifikácie, zápis do registrov, či administratívne úkony,“ doplnil.

 Moderné a bezpečné priestory

„Zvažovali sme viaceré lokality a atribúty ako technické vybavenie, dopravnú dostupnosť, parkovacie kapacity, či cenové podmienky. Všetko toto Národný futbalový štadión splnil. Náklady na vybudovanie a prevádzku zatiaľ v plnej výške znáša BSK. Zdravotné poisťovne budú refundovať úhradu za zdravotný výkon očkovania a refundáciu režijných nákladov prisľúbilo aj ministerstvo zdravotníctva. Vstupné náklady predstavujú približne 50 000 eur. Pri plnej prevádzke dosiahnu týždenné náklady približne 20 000 eur. Za tieto peniaze poskytneme našim obyvateľov nadštandardné, bezpečné a komfortné očkovacie centrum, jediné svojho druhu na Slovensku,“ ozrejmila Patrícia Mešťan, riaditeľka Úradu BSK.

V očkovacom centre BSK sa bude zatiaľ očkovať iba cez víkendy (sobota, nedeľa) a to od 8:00 do 18:00 hodiny. Zabezpečovať ho bude 12 lekárov, šesť zdravotných sestier a dobrovoľníci. Očkovať sa bude vakcínami AstraZeneca, ktoré dodáva MZ SR. V súčasnosti sa ňou na Slovensku podľa aktualizovanej stratégie budú očkovať ľudia do 70 rokov.

01 - Modified: 2021-03-13 14:40:49 - Feat.: 0 - Title: Žiadne tlačenice, naopak rozostupy a dobrá organizácia. Takto to vyzerá na očkovaní v Bratislave
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 17:47