StoryEditor

Nežiaduce účinky vakcín? Z takmer dvetisíc hlásení len pár desiatok je vážnych

13.03.2021, 11:51
Štátny ústav zatiaľ neeviduje hlásenia podozrení na trombembolické ochorenia ani iné vaskulárne ochorenia po vakcíne COVID-19 Vaccine AstraZeneca na Slovensku.

Zvýšená teplota alebo horúčka, zimnica, bolesti hlavy, bolesti svalov či kĺbov, nevoľnosť, zvýšená únava. To sú najčastejšie príznaky, ktoré hlásia ľudia po očkovaní proti Covid- 19.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) pravidelne zverejňuje prehľad podozrení na nežiadúce účinky vakcín na prevenciu ochorenia Covid-19.

Ku koncu februára úrad evidoval viac ako 1 600 hlásení takýchto podozrení, pričom 23 zaslali do európskej databázy držiteľom. Išlo o podozrenie na závažné nežiadúce účinky, ako sú krátkodobá strata vedomia, paréza tvárového nervu, trombóza a pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi. Avšak podľa ŠÚKL, vo väčšine prípadov reakcie odzneli spontánne a nevyžadovali si lekárske ošetrenie, niektoré viedli k hospitalizácii a vyžadovali si lekársku intervenciu.

„Zaslané podozrenia na nežiaduce účinky sú v súlade s bezpečnostným profilom vakcín a nevzbudzujú obavy o ich bezpečnosť. Počet prijatých hlásení na jednotlivé vakcíny nemôžeme použiť ako jediný ukazovateľ na vytvorenie si názoru o tom, ktorá vakcína je bezpečná viac alebo menej, “ upresňuje ŠÚKL.

Na porovnanie, v Česku nahlásili doteraz zhruba 1500 prípadov podozrení na nežiadúce účinky po vakcinácii na Covid-19 a zaznamenali 11 úmrtí ako dôsledok podozrenia na ne.

Jedno úmrtie v januári

Medzi podozreniami na závažné nežiaduce účinky boli hlásené napríklad alergické reakcie, prekolapsový stav, synkopa, trombóza a anafylaktická reakcia. „Takéto reakcie boli vyhodnotené ako závažné a vyžadovali si lekárske ošetrenie. Po lekárskej intervencii došlo k zotaveniu pacientov,“ uviedol úrad.

Ak...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-03-25 15:51:58 - Feat.: 0 - Title: Dánsko pozastavilo očkovanie vakcínou AstraZeneca, vyskytli sa krvné zrazeniny 02 - Modified: 2021-03-13 08:53:53 - Feat.: 0 - Title: Pribudnú ďalšie tisíce termínov na očkovanie. Pridávať ich budú v sobotu popoludní 03 - Modified: 2021-03-15 15:21:06 - Feat.: 0 - Title: Nezodpovedná reportáž RTVS. Týkala sa úmrtia po očkovaní vakcínou AstraZeneca
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
08. máj 2024 13:44