StoryEditor

Aj Česi chcú Sputnik V. Štúdia v Lancete však nestačí, varuje popredný vedec

08.03.2021, 07:56
Ak Sputnik V. nezíska potrebnú registráciu renomovaných liekových agentúr akou je EMA, nemôže byť považovaná za bezpečnú očkovaciu látku, upozorňuje riaditeľ Biologického centra Akadémie vied ČR prof. RNDr. Libor Grubhoffer.

Ruská vakcína proti koronavírusu Sputnik V by mohla prísť aj k našim západným susedom už koncom marca. Najskôr 20 tisíc dávok pre 10 tisíc ľudí. Informoval o tom portál Lidovky.cz s odvolaním sa na vládny zdroj.

Celkovo by mohli Česi získať až pol milióna dávok Sputnika V. Takto by zaočkovali až 250 tisíc obyvateľov. Cena jednej dávky by nemala prekročiť desať dolárov (8, 38 eur). Podľa serveru Novinky.cz, premiér Andrej Babiš (ANO) koncom februára oznámil, že rokoval s ruským ministrom priemyslu a obchodu Denisom Manturovom, ako i s fondom, ktorý vakcínu spravuje. Silným zástancom dovozu Sputnika do ČR má byť aj prezident Miloš Zeman, ktorý uviedol, že mu dodávku vakcíny sľúbil sám ruský prezident Vladimír Putin.

Vláda verzus vedci

Na Slovensku sa má vakcína použiť po schválení MZ SR ako terapeutické použitie neregistrovaného lieku. V Českej republike by musel neregistrovanú vakcínu Sputnik V schváliť český Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), na žiadosť ministerstva zdravotníctva.

„Ruskú vakcínu Sputnik V vnímam ako očkovaciu látku vektorového typu pripravenú s využitím metód moderných biotechnológií. Má nádej byť veľmi úspešnou vakcínou, ak Rusi pochopia, že krajiny civilizovaného sveta nechcú a nemôžu pristúpiť k jej použitiu, keď nepodstúpi schvaľovacie konanie u renomovaných liekových agentúr, akou je EMA pre Európsku úniu. Ak nezíska potrebnú registráciu, nemôže byť považovaná za bezpečnú očkovaciu látku,“ uviedol pre Zdravotnícke noviny riaditeľ Biologického centra Akadémie vied ČR prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., Hon. D.Sc., dr. h. c...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-03-04 18:15:02 - Feat.: 0 - Title: Vyhol sa mu aj Putin. Prečo väčšina Rusov odmieta Sputnik V?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 15:58