FB/Polícia SR
StoryEditor

Lekárov pobúrili policajné kontroly v ambulanciách. Je to ponižovanie, tvrdia

04.03.2021, 16:21
Autor:
(mt)(mt)
Lekárska komora žiada štátne orgány, aby sa radšej zamerali na kontrolu opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu.

Regionálna lekárska komora Košice je rozhorčená a pobúrená najnovšími informáciami, že policajné zložky na východe Slovenska navštevujú ambulancie všeobecných lekárov a kontrolujú, či sú v práci. Uviedla to vo vyhlásení MUDr. Valéria Vasiľová, prezidentka košickej komory.

Policajné kontroly jej potvrdili viacerí lekári v v Michalovciach, Trebišove či Sečovciach. „Takéto konanie považujeme za vrchol dehonestácie a doslova ponižovanie lekárov a všetkých ostatných zdravotníckych pracovníkov, ktorí denne bojujú za zdravie a životy svojich pacientov,“ zdôraznila V. Vasiľová.

Pripomenula, že všeobecní lekári majú denne v priemere 70 pacientov, z toho desiatky telefonických konzultácií a mnohí sú na pokraji vyčerpania. „Chápeme síce, že mnohí pacienti sú nespokojní a často sa nevedia dovolať svojmu lekárovi, ale to neznamená, že lekári nie sú v práci. Sme sklamaní, že potom, ako vláda deklarovala vo svojich opatreniach pomoc primárnemu segmentu, ktorý je pilierom nášho kolabujúceho zdravotníctva, sme sa dočkali nie pomoci, ale represií a dehonestovania,“ dodala prezidentka regionálnej lekárskej komory.

Preto komora žiada príslušné orgány, aby okamžite prestali s takouto formou kontrol a radšej sa zamerali na kontrolu opatrení, prijatých na zamedzenie šírenia koronavírusu. 

Monitoring lekárov

Polícia v Košickom kraji informovala, že vo štvrtok 4. marca 2021 vykonávala monitoring lekárov, a to najmä v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou v nemocniciach a možnosťou uloženia pracovnej povinnosti zdravotníckemu personálu pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu.

Podľa košickej krajskej policajnej hovorkyne Lenky Ivanovej bolo Krajské riaditeľstvo PZ požiadané o súčinnosť pri vykonávaní monitoringu lekárov pre potreby auditu, a to na základe záverov, ktoré vyplynuli z rokovaní krajskej pandemickej komisie a hlavného lekára Košického samosprávneho kraja.

Monitoring vykonávali neuniformovaní príslušníci polície v rámci už prebiehajúcich opatrení v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou. „Treba dôrazne upozorniť, že v tomto prípade zo strany Policajného zboru nešlo o dehonestáciu ani ponižovanie lekárov a zdravotníckych pracovníkov, ale o súčinnosť, o ktorú bol Policajný zbor požiadaný. Všetky získané informácie a výsledky tohto monitoringu boli ihneď po jeho ukončení odovzdané hlavnému lekárovi Košického samosprávneho kraja pre jeho ďalšie interné potreby,“ dodala L. Ivanová.

01 - Modified: 2023-05-15 17:44:04 - Feat.: - Title: Ďalšia zmena v predpisovaní liekov je na stole. Na čo sa majú pripraviť lekári v ambulanciách aj pacienti? 02 - Modified: 2022-05-02 07:32:29 - Feat.: - Title: Nemocnice rušia reprofilizované lôžka. Mení sa aj vyplácanie covidových príplatkov 03 - Modified: 2022-03-25 18:44:01 - Feat.: - Title: Nový liek na covid je vhodný aj pre deti. Chráni pred infekciou najmenej pol roka 04 - Modified: 2022-03-18 08:44:50 - Feat.: - Title: Rodiny zdravotníkov sa ani po roku nedočkali sľubovaného odškodnenia 05 - Modified: 2022-02-08 16:21:18 - Feat.: - Title: Zmena v liečbe pacientov s omikronom: K účinnému lieku sa dostanú rýchlejšie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 19:22