Reuters
StoryEditor

V Maďarsku zmenili zdravotníkom štatút a podmienky, odchádza 5500 nespokojných

03.03.2021, 09:51
Autor:
tasrtasr
Veľkú nevôľu vyvolalo medzi zdravotníkmi, že za nadčasy majú dostať nižšiu mzdu než za prácu v riadnom pracovnom čase.

Maďarským zdravotníkom pracujúcim v štátnych zdravotných zariadeniach zmenili doterajší štatút verejnoprávneho zamestnanca na štatút pracovníka zdravotnej služby. Príslušnú zmluvu, ktorá obsahuje okrem iného aj nevýhodnejšie odmeňovanie nadčasov, do pondelka z vyše 110.000 zdravotníkov nepodpísalo 5500 nespokojných, čo podľa spravodajského servera 24.hu znamená, že títo odchádzajú v najťažšom období tretej vlny pandémie koronavírusu.

Šéf Celoštátneho riaditeľstva nemocníc (OKF) Zoltán Jenei označil za obrovský úspech, že novú zmluvu podpísalo 95 percent zdravotníkov. "V danej situácii máme všetky záruky, že zostane zachovaná úroveň zdravotnej služby v ktorejkoľvek časti krajiny," dodal s poznámkou, že si cení všetkých, ktorí sa aj v tomto ťažkom období rozhodli zostať v štátnej sfére.

Podpredsedníčka Odborovej organizácie maďarských lekárov (MOSZ) Judit Tóthová zdôraznila, že zamestnanci, ktorí odchádzajú, nepodali výpoveď, ale sa im pracovný pomer skončí, pretože nepodpísali novú zmluvu.

Odborári pripomenuli, že v zmysle nového štatútu už lekári nebudú môcť pracovať súčasne na viacerých miestach. Presné údaje o odchádzajúcich lekároch nemajú k dispozícii, v každom prípade však navrhujú príslušný zákon upraviť.

V niektorých nemocniciach bude podľa odborárov MOSZ veľmi ťažké nahradiť odchádzajúcich lekárov a pripomenuli, že v Segedíne sa 300 lekárov spojilo a zriadili prechodné obdobie do 31. mája.

Internetové vydanie denníka Népszava podotklo, že veľkú nevôľu vyvolalo medzi zdravotníkmi, že za nadčasy majú dostať nižšiu mzdu než za prácu v riadnom pracovnom čase.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 04:31