StoryEditor

V krompašskej nemocnici otvorili obnovené gynekologicko-pôrodnícke oddelenie

04.03.2022, 15:00
Autor:
tasrtasr
Riaditeľ nemocnice František Lešundák dodal, že kompletná obnova päťpodlažnej budovy trvala dva roky, niekoľko mesiacov bolo oddelenie aj mimo prevádzky. V tejto súvislosti vyzdvihol pomoc okolitých nemocníc, ktoré sa ujali pacientiek aj z krompašského regiónu.

Krompašská nemocnica má obnovené gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. Otvorili ho v piatok za účasti ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO). Vedeniu nemocnice sa podarilo na rekonštrukciu starej budovy získať z integrovaného regionálneho operačného programu viac ako 3,7 milióna eur. Celkové náklady na modernizáciu priestorov sa vyšplhali na 4,5 milióna eur.

"Je to potešujúce, som vďačný za každé obnovené oddelenie a bol by som rád, keby pribúdali rýchlejším tempom," uviedol pri tejto príležitosti minister. Dodal, že investičný dlh v jednotlivých nemocniciach je okolo päť miliárd.

Počas dvoch rokov rekonštrukcie mal zdravotnícky personál k dispozícii 20 lôžok. "Miestami to bolo vzhľadom k vysokému záujmu komplikované. Oddelenie je po obnove kapacitne väčšie a dokážeme tu poskytovať zdravotnú starostlivosť na 38 lôžkach," uviedla primárka gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Krompachoch Svetlana Lukáčová. Dodala, že pri modernizácii sa vybudovali aj nové pôrodné a operačné sály, súčasťou príspevku z eurofondov bolo aj doplnenie prístrojovej techniky.

Konateľ nemocnice Miroslav Kraus upozornil, že rekonštrukcia budovy a zvýšenie kapacity zapadá aj do konceptu rezortu zdravotníctva v súvislosti s pripravovanou optimalizáciou siete nemocníc. "Vzhľadom na narastajúci počet pôrodov v regióne by malo byť gynekologicko-pôrodnícke oddelenie základným pilierom poskytovanej zdravotnej starostlivosti krompašskej nemocnice," uviedol Kraus.

Lengvarský v tejto súvislosti ubezpečil, že žiadne nemocnice sa na Slovensku rušiť nebudú a ministerstvo plánuje nastaviť oddelenia a počty postelí tak, aby zodpovedali potrebám občanov v 21. storočí. "Zohľadňujeme aj počty pôrodov a nemôžeme 'vypínať' nemocnice, ktoré sú vyťažené a jednotlivé oddelenia fungujú tak, ako majú. Táto nemocnica to dokazuje a nevidím dôvod, aby sa na tom niečo menilo," zdôraznil minister. MZ

​Riaditeľ nemocnice František Lešundák dodal, že kompletná obnova päťpodlažnej budovy trvala dva roky, niekoľko mesiacov bolo oddelenie aj mimo prevádzky. V tejto súvislosti vyzdvihol pomoc okolitých nemocníc, ktoré sa ujali pacientiek aj z krompašského regiónu. Na oddelení sa v posledných dňoch narodili už aj prvé deti. Počet pôrodov v tejto nemocnici rastie každý rok, výnimkou bol pandemický rok 2020. Na porovnanie, v roku 2016 prišlo na svet v Krompachoch 691 detí, vlani to bolo o 80 viac.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 04:48