ObezitaTASR/AP
StoryEditor

Obezita už nie je len problém dospelej populácie. Čoraz častejšie vyskytuje aj u mladších ročníkov

04.03.2022, 12:00
Autor:
redred
U 70-80 percent obéznych detí pretrváva obezita aj v dospelosti a 30 percent dospelých udáva, že boli obéznymi už aj v detstve.

Národné centrum zdravotníckych informácií sa pridáva k osvete v rámci Svetového dňa obezity, ktorá pomôže naštartovať zmenu životného štýlu. Obezita postihuje už aj najmladšie ročníky a podľa centra máme na Slovensku viac ako 12-tisíc obéznych detí evidovaných v rámci ambulancií všeobecnej starostlivosti o deti a dorast.

Obezita už nie je zďaleka len problém dospelej populácie. Čoraz častejšie vyskytuje aj u mladších ročníkov. Problémy s kilami navyše majú vo vyššej miere chlapci v porovnaní s dievčatami. Najviac obéznych chlapcov je za posledné roky vo veku od 6 do 14 rokov.

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava sa problém prenáša už do detského veku, obezita sa pohybuje od 10-30 percent. Poukazuje na to, že u 70-80 percent obéznych detí pretrváva obezita aj v dospelosti a 30 percent dospelých udáva, že boli obéznymi už aj v detstve.

"Nadváha a obezita sú definované podľa WHO ako nadmerné ukladanie telesného tuku, ktorý môže viesť k vážnym zdravotným ochoreniam. V celosvetovom meradle za posledných 20 rokov stúpol jej výskyt o 50%, polovica dospelej populácie európskeho regiónu má nadváhu a tretina je obézna," informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

Obezita je teda nadmerné ukladanie energetických zásob v podobe tuku na základe rôznych faktorov, pričom percentil BMI (index telesnej hmotnosti) vykazuje hodnotu nad 97. U detí a dospievajúcich osôb predstavuje veľké riziko, ktoré vplýva na samotný vývin a celkové zdravie.

"Skracuje detstvo, lebo urýchľuje nástup puberty, vedie k cukrovke druhého typu, vysokému krvnému tlaku, kardiovaskulárnym chorobám a priamo súvisí aj s viacerými typmi rakovinových ochorení," pripomenula Alžbeta Sivá, hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií.

Obezita so sebou prináša množstvo zdravotných problémov, pri ktorých stúpa riziko niektorých závažných chorôb. "K týmto ochoreniam patria: vysoký tlak, srdcové choroby, zvýšená hladina cholesterolu a triacyglyceridov, diabetus 2.typu, problémy kĺbov a kostí, ochorenia pečene a niektoré druhy nádorov," doplnil Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

Ide o závažný zdravotný problém 21. storočia, pričom významné úlohy v jej rozšírení v spoločnosti predstavuje najmä nevhodná strava a sedavý spôsob života.

Cieľom Svetového dňa obezity je upozorniť na závažnosť problému obezity a potrebu ozdravenia životného štýlu.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 15:06