doc. MUDr. Pavol Joppa, PhD., prednosta Kliniky pneumológie a ftizeológie UNLP Košice (KPaF)
StoryEditor

Niektorých covid pacientov učíme znova dýchať, hovorí pneumológ

25.02.2021, 10:34
Autor:
klkl
Ministerstvo zdravotníctva stále nemá hotovú legislatívu, ktorá by umožnila pacientom po covide liečiť sa v kúpeľoch. Lekári z košickej univerzitnej nemocnice zatiaľ pripravili sériu videí, ktoré pomôžu po ťažkom ochorení zmierniť následky postcovidových pacientov.

Odborníci už dlhší čas varujú pred postcovidovým syndrómom. Po prekonaní COVID-19 pretrvávajú u pacientov rôzne následky. Podľa austrálskej štúdie až 56% pacientov vykazovalo poškodenie pľúc aj tri mesiace po vyliečení, podľa ďalších štúdií 76% pacientov bojuje s následkami ochorenia ešte minimálne pol roka. Ministerstvo zdravotníctva už začiatkom februára prisľúbilo legislatívu, ktorá by umožnila týmto pacientom kúpeľnú liečbu. V akom je štádiu, neuviedlo.

Proces rehabilitácie od začiatku liečby

To, že je liečba pľúc pacientov po covide náročná, potvrdzujú aj skúsenosti špecialistov Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice. „Proces rehabilitácie pacienta chápeme v širšom zmysle slova, ako návrat k normálnemu životu, ktorý štartujeme prakticky hneď na začiatku liečby,“ hovorí doc. MUDr. Pavol Joppa, PhD., prednosta Kliniky pneumológie a ftizeológie UNLP Košice (KPaF). Liečba po zasiahnutí pľúc covidom môže podľa neho trvať rôzne dlho. „Zatiaľ to presne nevieme vyhodnotiť, pretože nemáme pacientov, ktorí by boli viac ako rok po tomto ochorení. Ale určite to u niektorých bude proces na pár mesiacov“, dodal.

Rehabilitácia sa podľa jeho slov začína už na lôžku hospitalizovaného pacienta a prebieha až do jeho prepustenia do domácej liečby. „V zásade je to veľmi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 07:28