StoryEditor

Vedci objavili proteín, ktorý by mohol zvrátiť poškodenie svalov. Pomohli akváriové rybky

21.02.2021, 13:00
K zisteniu im pomohli akváriové rybky, na ktorých vedci zistili, prečo sa doteraz nedarilo liečiť svaly pomocou v laboratóriu pestovaných kmeňových buniek.

Austrálski vedci predstavili objav, ktorý by mohol znamenať nádej pre pacientov so svalovým poškodením, svalovou dystrofiou alebo s úbytkom svalov v starobe. K zisteniu im pomohli akváriové rybky, na ktorých vedci zistili, prečo sa doteraz nedarilo liečiť svaly pomocou v laboratóriu pestovaných kmeňových buniek. Výskum bol publikovaný v časopise Nature. Informovali o ňom Monash University a portál abc.net.au.

Makrofágy

Vedci z Australian Regenerative Medicine Institute, Monash University zistili, ako využiť kmeňové bunky a prinútiť ich k regenerácii svalov. Izoláciou proteínu, ktorý sa prirodzene vyskytuje v tele, dokázali zvrátiť pri zvieratách poškodenie svalov, ktoré sa považovalo za nevratné. Vedci dúfajú, že liečba bude účinkovať aj u ľudí.

Hoci je známe, že kmeňové bunky riadia opravu svalov po poranení. Ich vypestovanie v laboratóriu a následné vpravovanie do poškodených svalov však nefunguje....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 18:54