Výskumníci uviedli, že po prvýkrát porodila žena po transplantácii maternice od zosnulej darkyne. Hoci transplantácia od živej darkyne bola úspešne implantovaná v roku 2014, bol to prvý prípad živého zrodenia z maternice zosnulej darkyne. 32-ročná žena s vrodenou absenciou maternice podstúpila transplantáciu maternice v nemocnici v Brazílii od darkyne, ktorá zomrela na krvácanie v priestore medzi mozgom a tkanivom pokrývajúcim mozog. Lekári preniesli embryo, ktoré vzniklo prostredníctvom oplodnenia in vitro z vajíčka ženy a spermie jej manžela do maternice len sedem mesiacov po transplantácii. Tehotenstvo bolo normálne a lekári urobili cisársky rez 15. decembra 2017 po približne 36 týždňoch.Reuters
StoryEditor

V Česku porodila už tretia žena s transplantovanou maternicou

09.02.2021, 16:19
Autor:
redred
Transplantácie maternice v štúdii prebiehajú v IKEM od roku 2015. Doteraz bolo vykonaných 10 transplantácií maternice. Ide už o tretí úspešný pôrod po transplantácii maternice v Českej republike.

Vďaka spolupráci Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) s Gynekologicko-pôrodnícku klinikou Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe sa podarilo priviesť na svet dievčatko žene s transplantovanou maternicou. Ako informuje IKEM, pôrod prebehol plánovaným cisárskym rezom a 34-ročná rodička i jej dcéra sa tešia výbornému zdraviu.

Priebeh

Celé tehotenstvo mamičky prebiehalo bez závažných komplikácií.

„Oproti bežnému tehotenstvu pacientka s transplantovanou maternicou vyžaduje vysoko špecializovanú starostlivosť. Gynekologicko-pôrodnícka klinika má k dispozícii široký tím špecialistov, ktorý je schopný poskytnúť starostlivosť aj tým najkomplikovanejším pacientkam, a to aj v spolupráci s ostatnými pracoviskami Všeobecnej fakultnej nemocnice. Pacientka s transplantovanou maternicou bola sledovaná tímom odborníkov, ktorí zabezpečovali starostlivosť tak, aby sa predišlo všetkým komplikáciám,“ vysvetlil prof. MUDr. Jaromír Mašata, CSc., vedúci lekár operačných sál Gynekologicko-pôrodníckej kliniky VFN a 1. LF UK.

Podľa jeho slov tehotenstvo bolo plánovane ukončené v 36. týždni gravidity tak, ako je bežné u žien po transplantácii maternice. "Vďaka tímu odborníkov cisársky rez prebehol úplne bez komplikácií. Na svet prišlo zdravé dievčatko s pôrodnou váhou 2 115 gramov,“ prezradil prof. Mašata.

Štúdia

Transplantácie maternice prebiehajú v IKEM od roku 2015 v štúdii. Doteraz bolo vykonaných 10 transplantácií maternice. Teraz ide už o tretí úspešný pôrod po transplantácii maternice v Českej republike.

„Pacientka trpela od narodenia Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser syndrómom, teda úplnou absenciou maternice, prirodzenou cestou tak nikdy nemohla otehotnieť a donosiť dieťa. Maternica, ktorú sme jej pred časom transplantovali, bola od žijúcej darkyne, jej príbuzných," opísal prednosta Kliniky transplantačnej chirurgie IKEM doc. MUDr. Jiří Froněk, Ph.D., FRCS a doplnil. "Úspešný pôrod zdravého dieťaťa je zavŕšením celého procesu transplantácie a ja som veľmi rád, že je táto štúdia úspešná. V Európe sa doteraz narodilo 18 detí, z toho tri v ČR, vo zvyšku sveta potom ďalších 22 detí. My sme v tejto chvíli presne v polovici štúdie, ktorá ako prvá svojho druhu porovnáva transplantácie maternice od žijúcich a zosnulých darkýň.“

Prvá transplantácia maternice vykonaná v rámci štúdie pražského IKEM prebehla v apríli 2016. Bola desiatou v Európe a trinásta na svete.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 02:42