Dôvody, pre ktoré by ste mali aj v mladosti zavítať k urológoviShutterstock
StoryEditor

Moderná metóda umožňuje presnejšiu diagnostiku pri podozrení na zhubné ochorenie

03.03.2022, 10:00
Autor:
(red)(red)
Na rakovinu prostaty zomiera približne každý desiaty pacient. Ide pritom o ochorenie, ktoré je pri včasnom diagnostikovaní veľmi dobre liečiteľné.

Na preventívne urologické vyšetrenie chodí len minimum pacientov, a aj to pri problémoch vo vyššom veku.

„Prostata sa postupne nezhubne zväčšuje. Po šesťdesiatke sú mikroskopické zmeny v zmysle zväčšenia, takzvanej benígnej hyperplázie, prítomné až u každého druhého muža. Zároveň sa v prostate môže vyvíjať rakovina. Karcinóm prostaty takisto hrozí mužom vo vyššom veku a do hry vstupuje aj faktor dedičnosti,” približuje urológ MUDr. Ján Švihra ml., PhD.

V posledných rokoch nie sú výnimkou ani mladšie ročníky.

K urológovi zvyčajne dovedie muža problém, ktorý sám nevie vyriešiť. Najčastejšie napríklad časté nočné močenie, slabý prúd moču alebo pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra. Neliečené zväčšenie prostaty môže následne spustiť lavínu opakovaných zápalov či nenávratne poškodiť obličky.

„Zákerné je neraz to, že rakovina prostaty sa v skorých štádiách nemusí nijako prejaviť, a preto je dôležité absolvovať preventívnu prehliadku a každý muž po päťdesiatke povinne! V prípade, že sa tento typ rakoviny vyskytol v rodine, sa veková hranica posúva na 40 rokov,” dopĺňa lekár.

Spôsob vyšetrenia

Vyšetrenie prostaty sa skladá z viacerých úkonov, ako je odobratie krvi, vyšetrenie moču, rozhovor o kvalite močenia, ultrazvukové vyšetrenie a až následne prichádza najobávanejšia časť vyšetrenia.

„Čo sa týka tej najchúlostivejšej časti prehliadky – mužovi prehmatáme genitál a urobíme vyšetrenie cez konečník, či je všetko v poriadku. Cez konečník je totiž prostata výborne dostupná u väčšiny pacientov. Takto dokážeme posúdiť jej veľkosť aj vysloviť prvotné podozrenie na rakovinu,” detailne opisuje vyšetrenie urológ.

Moderná metóda

Pri podozrení na rakovinu prostaty sa následne vykoná diagnostika - biopsia prostaty. Tenkou ihlou sa pod kontrolou ultrazvuku odoberie niekoľko vzoriek.

Lenže práve ultrazvukové zobrazenie má svoje limity a niektoré drobné ložiská rakoviny nemusí odhaliť. Spoľahlivejšia je fúzna biopsia prostaty.

„Keďže už máme možnosť zobrazovať pomocou magnetickej rezonancie aj prostatu, využívame na diagnostiku náš špeciálny softvér, ktorý dokáže spojiť snímky z magnetickej rezonancie s ultrazvukovým obrazom pacientovej prostaty. Po fúzii týchto dvoch zobrazení sme schopní vidieť podozrivé ložiská v pacientovej prostate naživo. Diagnostika rakoviny prostaty je tak oveľa presnejšia,” opisuje MUDr. Švihra ml. modernú metódu, ktorú priniesol na Slovensko a vyškolil už viacero slovenských kolegov.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 04:56