Pixabay
StoryEditor

Naliehavá výzva expertov: Neposielajte lieky utečencom na ukrajinskú hranicu

01.03.2022, 15:20
Autor:
(mt)(mt)
Individuálne zbierky a darovanie liekov sú porušením zákona, aj keď ide o dobrý úmysel.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv a Slovenská lekárnická komora v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva v spoločnom stanovisku dôrazne neodporúčajú, aby lieky boli súčasťou bežnej humanitárnej pomoci jednotlivcov.

„V súvislosti s humanitárnou krízou spôsobenou vojnovým konfliktom na území Ukrajiny zaznamenávame zvýšený záujem verejnosti o výdaj liekov – či už voľnopredajných, ale aj viazaných na lekársky predpis. Lieky spadajú pod samostatnú kategóriu tovaru, ktorá pri prevoze cez hranicu zo zákona podlieha zvýšenému monitorovaniu a osobitnej colnej kontrole. Navyše, počas celej doby prevozu aj skladovania musia byť splnené špeciálne podmienky uskladnenia liekov (napr. teplota, vlhkosť), ktoré si vyžadujú adekvátnu dokumentáciu,“ uvádzajú v spoločnom vyhlásení.

Zákon o liekoch

Dodávky liekov od individuálnych darcov podľa neho nadmerne a najmä zbytočne zaťažujú colné hraničné priechody, ktoré momentálne čelia enormnému náporu.

„Individuálne iniciované zbierky a následné zaobchádzanie s liekmi, ich poskytovanie, či podávanie, predstavujú porušenie zákona o liekoch a ďalšej súvisiacej legislatívy, pričom – hoci s dobrým úmyslom – hrozí riziko poškodenia zdravia spôsobeného nesprávnym skladovaním, indikáciou, dávkovaním, liekovými interakciami alebo potlačením príznakov iného, závažnejšieho ochorenia,“ upozorňujú odborníci.

Pripomínajú, že v takom prípade nie je možné garantovať kvalitu, bezpečnosť a účinnosť liekov, ktorých pôvod nie je zrejmý a ktoré pochádzajú z domácich zásob, či akéhokoľvek neoprávneného zdroja.

„Žiadame všetkých, ktorí takéto zbierky organizujú a nedisponujú povolením na zaobchádzanie s liekmi a zdravotníckymi pomôckami, aby od tohto konania upustili a otázky zdravotnej starostlivosti s dôverou prenechali kompetentným štátnym orgánom. Obzvlášť upozorňujeme na riziká zhromažďovania a manipulácie s liekmi viazanými na lekársky predpis nezdravotníckymi pracovníkmi,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Dodávky liekov

Rezort zdôrazňuje, že lieková pomoc sa koordinuje na úrovni štátu. Jednotná koordinácia zabezpečuje rovnomernú distribúciu a zamedzuje vzniku možnej nedostupnosti liekov.

Ministerstvo zdravotníctva sa zúčastňuje pracovných fór Európskej komisie, ktoré riešia otázky spojené s humanitárnou pomocou. Rovnako prebiehajú konzultácie s relevantnými špecializovanými agentúrami OSN ku koordinovaniu jednotlivých oblastí v súvislosti so zdravotnými aspektmi prebiehajúceho konfliktu. Rezort zdravotníctva pripravuje pomoc pre Ukrajinu vo forme liekov, zdravotníckeho materiálu a pomôcok.

V týchto chvíľach je veľmi dôležité, aby pomoc, ktorú poskytujeme utečencom na hraniciach, ale aj obyvateľom na Ukrajine, bola kontinuálna, koordinovaná a adresná. Ak máte záujem sa na nej podieľať, namiesto liekov odporúčame poskytnúť finančnú pomoc niektorej z humanitárnych organizácií,“ uvádza sa vo vyhlásení.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 06:15