ZdN/UNLP
StoryEditor

Košická univerzitná nemocnica prijala prvých pacientov z Ukrajiny

01.03.2022, 13:00
Autor:
redred
Namiesto plánovaného pavilónu pre pacientov s covidom otvoria Ukraine Care Center pre utečencov a obete vojnového konfliktu.

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach je pripravená zriadiť samostatný pavilón pre pacientov z Ukrajiny – UKRAINE CARE CENTER.

„Pôvodne sme boli pripravení zriadiť pavilón pre pacientov s ochorením COVID-19, aktuálna covidová situácia nám však umožňuje pripraviť ho pre obete vojny a utečencov z Ukrajiny,“ hovorí generálny riaditeľ nemocnice MUDr. Ján Slávik, MBA.  

Hospitalizovali prvých občanov z Ukrajiny, viac než desať osôb potrebovalo zdravotnú pomoc. „O prvých ukrajinských pacientov sme sa postarali už uplynulé dni. Hospitalizovali sme na traumatológii dieťa v sprievode matky z Ukrajiny a ešte jednu mladú ženu, ktorá potrebuje našu zdravotnú starostlivosť,“  informoval MUDr. Slávik.

Pri starostlivosti o ukrajinských pacientov pomôžu kolegovia z Ukrajiny. „Máme piatich zdravotníkov, štyroch lekárov a sestru. Určite budú nápomocní na urgentných príjmoch a tiež pri liečbe pacientov s covidom, prípadne inými infekčnými ochoreniami. Takisto oslovíme na spoluprácu aj študentov Ukrajincov z Lekárskej fakulty UPJŠ,“ vysvetľuje J. Slávik.

Zdravotnú starostlivosť pre každého

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura sa zdravotníci starajú o každého pacienta z Ukrajiny, ktorý potrebuje ošetrenie.

„Každý, kto potrebuje našu pomoc, ju dostane. Samozrejme bezplatne. Aj keď nebude mať doklad totožnosti, postaráme sa oňho, máme skúsenosti aj s takými situáciami. Ľudia z Ukrajiny, ktorí sú pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, dostanú všetky potrebné vyšetrenia a starostlivosť. Ak nie sú verejne zdravotne poistení, úhrada bude realizovaná zo štátneho rozpočtu.  Pri pacientoch z Ukrajiny nad 60 rokov sa dá predpokladať, že majú liečbu svojich prípadných ochorení nastavenú. Musíme v nej vedieť pokračovať,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ UNLP Košice MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD. 

Najviac covidových pacientov

Vedenie nemocnice priznáva, že situácia nie je jednoduchá. „Naši zamestnanci pracujú s plným nasadením už dva roky, mali sme najviac covidových pacientov zo všetkých zdravotníckych zariadení na Slovensku. A stále máme. Takisto nám chýba mnoho lekárov, sestier, sanitárov, fyzioterapeutov, ktorí kvôli covidu ostávajú v izolácii, či v karanténe. Naši zdravotníci aj v tomto čase pracujú s maximálnym nasadením, musíme neustále reorganizovať pracoviská, aby sme vedeli zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov. V tejto neľahkej  situácii však v sebe rozhodne musíme nájsť silu a vôľu, aby sme pomohli aj tým, ktorí sa stali obeťami strašnej vojny a našu pomoc potrebujú,“ vyzývajú riaditelia  Slávik a Beňa.

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura je hospitalizovaných do 200 pacientov s ochorením COVID-19. Obsadenosť covidových lôžok sa za uplynulé dva týždne pohybuje od 60 – 65 percent. „Lepšia situácia je v tom, že máme menej kriticky chorých pacientov. Umelú pľúcnu ventiláciu potrebujú počas tejto vlny 3 – 5 pacienti denne. To nám umožňuje čiastočne uvoľniť kapacity na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ hodnotí aktuálnu situáciu generálny riaditeľ. 

„Mierne sa zvýšil počet pacientov, ktorí potrebujú vysokoprietokový kyslík prostredníctvom kyslíkových prístrojov. Pokiaľ ide o príjem pacientov na covidových ambulanciách, v tomto smere je situácia stabilizovaná a pokojná,“ doplnil ku covidovej situácii Ľ. Beňa. 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 16:21