StoryEditor

Plány vlády: Zisk poisťovní z pripoistenia aj dve nové nemocnice

26.04.2020, 20:54
Platovo by si mali prilepšiť sestry, nádor bude musieť byť zoperovaný do 14 dní

Dve regionálne nemocnice, do piatich rokov hotové Rázsochy, ale aj možnosť len jednej zdravotnej poisťovne či vybudovanie štátnej distribučnej spoločnosti na lieky a zdravotnícky materiál. Aj toto si dala vláda do svojho programového vyhlásenia v oblasti zdravotníctva.

Vláda chce zadefinovať štandardnú zdravotnú starostlivosť: základný balík garantovanej bezplatnej starostlivosti s ohľadom na časovú a geografickú dostupnosť a protokoly pre diagnostiku a liečbu. Ak poisťovňa nebude mať v danom regióne dostatočné kapacity, pacientovi bude musieť uhradiť liečbu aj u nezmluvného lekára.

Do PVV sa dostala aj anketová otázka, ktorú ešte pred voľbami zverejnil Igor Matovič, a tak zdravotné poisťovne budú musieť pacientom s podozrením na nádorové ochorenie zabezpečiť operáciu do 14 dní od indikácie klinickým onkológom. Inak budú poisťovne povinné uhradiť operáciu v ľubovoľnej krajine EÚ.

Vláda tiež plánuje zrušiť doplatky za lieky pre ľudí ťažko zdravotne postihnutých, deti do šiestich rokov veku a dôchodcov, pri ktorých sa bude zohľadňovať výška ich príjmu, a to do výšky doplatku najlacnejšieho zameniteľného lieku. Náklady tohto opatrenia budú refundované zo štátneho rozpočtu.

Do PVV sa dostala aj otázka interrupcií, i keď nejde priamo o ich zákaz, vláda „sa zasadí o ochranu nenarodených detí cez prevenciu interrupcií, a to najmä zlepšením finančnej situácie osamelých matiek a rodín, zastav...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 02:07