StoryEditor

Plány OĽaNO v rezorte zdravotníctva: zmeny v nemocniciach aj v ambulanciách

26.03.2020, 18:19
Nový minister - nástup MUDr. Mareka Krajčího (OĽANO) do funkcie poznačila pandémia COVID- 19

Máme po voľbách a dnes je už jasné, že rezort zdravotníctva pripadol hnutiu OĽaNO. Keďže ešte nie je známe znenie Programového vyhlásenia vlády ani to, čo sa doň podarí presadiť koaličným partnerom, pripomenieme si program OĽaNO 2020 pre zdravotníctvo s názvom Zdravotníctvo pre ľudí.

Riadená zdravotná starostlivosť

Ako prvé plánuje hnutie vypracovať analýzu spotreby zdravotnej starostlivosti, ktorá bude zohľadňovať aj regionálne špecifiká. Na základe dát chce definovať potrebu a rozmiestnenie infraštruktúry a navrhnúť siete poskytovateľov s jasne definovanými parametrami. Plánuje tiež vypracovať plán dobudovania a vybudovania novej infraštruktúry.

Starostlivosť o zdravie ľudí

Ministerstvo zdravotníctva chce premenovať na ministerstvo zdravia. OĽaNO chce vytvoriť medzirezortnú platformu pre duševné zdravie so zastúpením dotknutých rezortov a účastníkov v oblasti duševného zdravia a podporiť prechod z inštitucionálnej na komunitnú starostlivosť.
Cez systém ezdravie chce navrhnúť zaviesť kalendár preventívnych prehliadok a skríningových vyšetrení. „Ak ho jednotlivec dodrží, bude mu v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia vyplatený bonus,“ píše sa v programe.

Okrem toho by hnutie chcelo rozšíriť sieť poskytovateľov, ktorí budú poskytovať niektoré typy skríningových vyšetrení. „Okrem lekárov ich budú môcť vykonávať aj farmaceuti a zdravotné sestry,“ píše sa v programe. Plánuje tiež zaviesť povinnosť objednávať pacienta na preventívne prehliadky a skríningové vyšetrenia na presne určený čas.

„Navrhneme vytvoriť portál s dôležitými informáciami o podpore zdravia, zdravého životného štýlu a poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Bude obsahovať prístup k čakacím zoznamom, mape dostupnosti starostlivosti, k hodnoteniu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Umožní tiež pacientovi podať na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sťažnosť alebo podnet,“ píše sa v programe. OĽaNO navrhne protokoly s časovými limitmi pre diagnostiku a liečbu. Urýchlene ich zavedie pri najčastejších príčinách odvrátiteľných úmrtí na Slovensku. „Navrhneme povinnosť vykonať operačné zákroky pri nádorových ochoreniach do 14 dní od indikácie operácie klinickým onkológom,“ píše sa v programe....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 16:12