StoryEditor

Koronavírus: Sme pripravení?

12.03.2020, 17:58
Niektorí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti upozorňujú na nedostatok ochranných pomôcok

Sedem pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19, taká je bilancia nakazených k 10. 3. Okrem už známych pozitívnych prípadov v Bratislavskom kraji bola nákaza potvrdená v Martine a Košiciach. Obe osoby mali cestovateľskú anamnézu a sú hospitalizované na príslušných infektologických pracoviskách.

Ústredný krízový štáb SR (ÚKŠ) v súvislosti so šíriacou sa nákazou zakázal od 10. marca organizovanie športových, kultúrnych aj verejných podujatí na Slovensku počas 14 dní. O opatrení informoval predseda vlády SR Peter Pellegrini poverený riadením Ministerstva zdravotníctva SR s dodaním, že v prípade potreby môže byť časová lehota predĺžená.

Krízový štát zároveň nariadil povinnú 14-dňovú karanténu pre všetkých občanov, ktorí sa vrátia z najviac postihnutých krajín, akými sú Taliansko, Čína, Irán a Južná Kórea. „Uvedené opatrenia majú znížiť riziko šírenia ochorenia COVID-19,“ povedal P. Pellegrini.

Už niekoľko týždňov sú v lekárňach vypredané rúška, na pultoch drogérií chýbajú dezinfekčné mydlá či gély. Osobné ochranné pracovné pomôcky (OOPP) a dezinfekčné prostriedky však chýbajú aj poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Všetky sú vykúpené a je problém zohnať ich aj od dodávateľov. „Máme problém s materiálnotechnickým zabezpečením 25-tisíc lekárov.

hýbajú ochranné pomôcky a nevieme, na koho sa máme obrátiť. Obvodný lekár je prvý na rane, ktorý sa s touto chorobou môže stretnúť prakticky,“ uviedol prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) MUDr. Marian Kollár.

Premiér po stretnutí so SLK informoval, že vláda požiadala štátne hmotné rezervy, aby použili mimoriadne ustanovenie zákona o verejnom obstarávaní. Podľa jeho in...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 21:34