HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Ministerstvo neodporúča nariaďovať pracovnú povinnosť všeobecným lekárom

23.11.2020, 07:28
Pri nariaďovaní pracovnej povinnosti na tzv. COVID-19 pracoviskách sa odporúča brať do úvahy predovšetkým vek zdravotníckych pracovníkov a ich zdravotný stav.

V súvislosti s núdzovým stavom, ktorý na Slovensku trvá od 1. októbra 2020, môžu nemocnice v prípade nedostatku personálu nahlásiť počet potrebných zdravotníkov na okresné úrady v sídle kraja, ktoré nariadia pracovnú povinnosť zdravotníckym pracovníkom. Začiatkom novembra boli vydané pracovné príkazy lekárom a sestrám v okresoch Levice a Čadca. „Pracovná povinnosť sa však udeľuje len v nevyhnutnom prípade, keď už nie je iná alternatíva. Ministerstvo zdravotníctva žiada zdravotnícke zariadenia, aby túto možnosť využívali ako jednu z posledných alternatív, nie ako klasický nástroj na doplnenie personálu,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Rezort vydal usmernenie pod názvom Manažment nedostatku ľudských zdrojov počas pandémie ochorenia COVID-19, podľa ktorého sa pracovná povinnosť nemá nariaďovať zdravotníckym pracovníkom poskytujúcim záchrannú zdravotnú službu, všeobecnú ambulantnú starostlivosť, zdravotníckym pracovníkom poskytujúcim starostlivosť mobilnými hospicmi, ADOS a zdravotníckym pracovníkom poskytujúcim ošetrovateľskú starostlivosť v zariadeniach sociálnej pomoci.

Kritériá

Pri nariaďovaní pracovnej povinnosti na tzv. COVID-19 pracoviskách rezort odporúča brať do úvahy predovšetkým vek zdravotníckych pracovníkov, vybrať prioritne narodených po roku 1965 a zohľadňovať aj zdravotný stav a sociálny status. „Pri nariadení pracovnej povinnosti zdravotníckemu pracovníkovi je dôležitá ohľaduplná a úctivá komunikácia o nariadení,“ uvádza sa v usmernení.

Tento dokument bol zaslaný aj okresným úradom, Z. Eliášová však upozorňuje, že má len odporúčací, nie záväzný charakter, a ministerstvo zdravotníctva nie je oprávnené vydávať záväzné príkazy okresným úradom.

Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva už pred vydaním prvých pracovných príkazov upozorňovala na to, že povolávanie všeobecných lekárov z ambulancií do nemocníc môže spôsobiť kolaps primárnej sféry. „Verím, že okresné úrady sa budú riadiť usmernením ministerstva zdravotníctva,“ reaguje na vydané usmernenie prezident odbornej spoločnosti MUDr. Peter Makara, MPH.

Iné možnosti

Ministerstvo zdravotníctva zaslalo poskytovateľom ústavnej zdravotnej starostlivosti odporúčanie, ako majú postupovať pri obsadzovaní miest zdravotníckymi pracovníkmi. „Nemocnice majú niekoľko možností, ako hľadať zamestnancov (napr. reprofilizáciu vlastných zamestnancov, požiadať o pomoc bývalých zamestnancov, ktorí napr. nedávno odišli do dôchodku, zapojiť do procesu študentov – medikov). V prípade, ak tieto postupy nie je možné uplatniť, je tu alternatíva nariadenia pracovnej povinnosti,“ objasnila Z. Eliášová.

Ministerstvo vnútra potvrdilo, že okresné úrady postupujú pri nariaďovaní pracovnej povinnosti podľa odborného usmernenia rezortu zdravotníctva. „Uľahčuje im rozhodovanie. Okresné úrady vydávajú príkazy na pracovnú povinnosť podľa požiadaviek subjektov hospodárskej mobilizácie – nemocníc. Najväčší nedostatok personálu je v oblasti anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ reagoval tlačový odbor ministerstva vnútra.

Postupnosť pri nariaďovaní pracovnej povinnosti

MZ SR odporúča akceptovať toto poradie:

  1. lekári a sestry zo špecializovanej ambulantnej starostlivosti, okrem zubno-lekárskej a gynekologickej starostlivosti
  2. zdravotnícki pracovníci zo zariadení jednodňovej zdravotnej starostlivosti
  3. zdravotnícki pracovníci z ústavných zdravotníckych zariadení, ktoré nie sú subjektmi hospodárskej mobilizácie
  4. zdravotnícki pracovníci zo zariadení liečebnej a kúpeľnej starostlivosti
  5. učitelia profesijných predmetov na stredných zdravotníckych školách s odbornou spôsobilosťou na výkon zdravotníckeho povolania; a tiež pedagógovia vysokých škôl zdravotníckeho zamerania s odbornou spôsobilosťou na výkon zdravotníckeho povolania, ktorí pôsobia za posledných päť rokov tiež v klinickej praxi
01 - Modified: 2020-12-01 12:07:46 - Feat.: 0 - Title: ÚVZ hovorí „áno“ prítomnosti Covid-19 pozitívneho lekára pri lôžku pacienta. Je to právne v poriadku? 02 - Modified: 2021-11-25 09:54:17 - Feat.: 0 - Title: Čo znamená núdzový stav pre zdravotníkov?
01 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne 02 - Modified: 2024-02-13 08:34:38 - Feat.: - Title: Skončí sa zvyšovanie počtu medikov len zbytočne vyhodenými peniazmi? Rozhodnú viaceré faktory 03 - Modified: 2024-01-18 10:07:02 - Feat.: - Title: Lekárske fakulty budú môcť prijať o 150 študentov viac 04 - Modified: 2024-01-10 13:54:17 - Feat.: - Title: Analýza: Dožívame sa o roky menej. Porovnanie zdravotníctva u nás a vo vyspelých krajinách 05 - Modified: 2023-11-28 11:20:41 - Feat.: - Title: Môže si pacient nahrávať lekára pri vyšetrení v ambulancii?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 22:42