IKEM transplantáciaIKEM
StoryEditor

Prebehla prvá česko-izraelská párová výmena obličiek

02.01.2020, 18:59
Operácie darcov a príjemcov prebehli v polovici decembra

V polovici decembra sa zrealizovala prvá česko-izraelská párová výmena obličiek. Tím z pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) a izraelskí lekári z nemocníc Beilinson a Hadasa si medzi sebou vymenili dve obličky. Umožnili tak reťazec šiestich transplantácií, vďaka ktorým dostali novú šancu traja izraelskí a traja českí pacienti.

Pre Česko išlo o prvú medzinárodnú párovú výmenu obličky z krajiny mimo Európy, pre Izrael o prvú medzinárodnú výmenu orgánu žijúceho darcu. O úspešnej medzinárodnej výmene informoval český inštitút.

Reťaz

Traja pacienti z Česka a traja pacienti z Izraela svojho darcu mali, pre biologickú nezhodu im ich blízky obličku nemohol darovať. Preto ich zaradili do programu medzištátnej výmeny obličiek od žijúcich darcov. „Dáta takýchto párov z ČR a Izraela sa v októbri testovali na špecializovanom počítačovom softvéri a medzi šiestimi z týchto párov sa našla biologická zhoda,“ uviedol prednosta Kliniky transplantačnej chirurgie doc. MUDr. Jiří Froněk, PhD., ktorý vykonával operácie na českej strane.

Párové výmeny obličiek predstavujú riešenie v prípade nekompatibility krvnej skupiny alebo prítomnosti protilátok proti orgánu potenciálneho žijúceho darcu. „Princíp spočíva v tom, že v tomto prípade darca z páru A daroval obličku príjemcovi z páru B. Darca z páru B potom zasa ďalšiemu príjemcovi z ďalšej dvojice C. To všetko prebieha, kým sa reťaz neuzavrie (viď obrázok),“ vysvetlil prednosta Transplantcentra IKEM prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc. Podľa neho je na tom dôležité najmä to, že sa pacienti skoro dočkajú transplantácie kompatibilnej obličky a majú nádej na lepší život.

Operácie darcov a príjemcov prebehli v polovici decembra, keď najskôr odobrali obličku izraelskému darcovi. Tá bezprostredne po odobratí putovala lietadlom 2 600 km do Česka. Medzitým prebehol odber orgánu od živého darcu v IKEM-e. „K odovzdaniu boxov s obličkami vrátane colnej kontroly došlo na ruzynskom letisku. Bolo to veľmi rýchle, počas 15 minút sme odchádzali do IKEM-u a kolegyňa Tamar Ashkenazi nasadla do lietadla a letela späť do Izraela,“ opísal transport doc. J. Froněk.

„Výmena obličiek od žijúcich darcov z krajín mimo Európskej únie bola pre IKEM novou a logisticky náročnou akciou. Preto by sme chceli poďakovať všetkým, ktorí sa na nej podieľali, či už sú to zdravotné tímy IKEM, alebo ľudia zvonku – Colná správa, úradníci ministerstva, zastupiteľské úrady, vodiči sanitiek alebo piloti lietadla,“ doplnil riaditeľ inštitútu Ing. Michal Stiborek, MBA.

Spolupráca

Táto výmena obličiek predstavuje dôležitý míľnik nielen pre českých a izraelských pacientov, ale aj pre česko-izraelskú spoluprácu. „Ľudí, ktorí obličku darujú, a tých, ktorí ju potrebujú, delí mnohokrát viac ako dva a pol tisíca kilometrov. Táto unikátna spolupráca by nebola možná bez memoranda o medzinárodnom cezhraničnom výmennom programe medzi IKEM-om a izraelským Národným transplantačným centrom, ktorý sme uzavreli tento rok v auguste. Vďaka tomu a precíznym prípravám, nasadeniu, obetavosti aj lekárskym zručnostiam na oboch stranách nebola vzdialenosť prekážkou pri záchrane ľudských životov,“ reagoval minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

„Vzájomná spolupráca medzi Českom a Izraelom obom stranám rozširuje počet potenciálnych darcov a prináša nádej pre pacientov na rýchlejšie uzdravenie. Transplantácia obličky od žijúceho darcu znamená pre pacienta najlepšie výsledky,“ reagoval český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

„Keď sme v auguste podpisovali memorandum, dúfali sme, že spolupráca medzi transplantačnými centrami v ČR a Izraeli sa čoskoro začne. Je to vôbec prvýkrát v histórii Izraela, keď implementujeme takúto dohodu s cudzou krajinou,“ uzavrel veľvyslanec Izraela JE Daniel Meron.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 14:54