Reuters
StoryEditor

Prešetrovanie lekárov v súvislosti s osýpkami finišuje

02.01.2020, 19:10
Od januára sa mení očkovací kalendár, dôvodom je aj epidémia v Michalovciach

Prešetrovanie lekárov z Košického kraja v súvislosti s epidémiou osýpok na východe Slovenska finišuje. Úrady začali prešetrovať podozrenie, že v rámci povinného očkovania nezaočkovali deti, ale do ich zdravotnej dokumentácie uviedli, že tak urobili. Lekárom hrozí pokuta do výšky 9 958 eur.

„Košický samosprávny kraj naďalej pokračuje vo výkone kontroly správnosti vedenia zdravotnej dokumentácie u osôb zasiahnutých epidémiou osýpok v okrese Michalovce. Zistilo sa, že počas epidémie bol zaznamenaný vyšší podiel ochorení u detí očkovaných jednou alebo dvomi dávkami očkovacej látky proti osýpkam v rámci pravidelného povinného očkovania, ako je európsky priemer. Kontrolné zistenia sa postupne finalizujú a začiatkom roka 2020 plánujeme kontrolné zistenia podrobne analyzovať a vyhodnotiť,“ spresnila JUDr. Anna Terezková, hovorkyňa predsedu KSK.

Ako ďalej dodala, najväčší problém vidia v dokázaní rozporu medzi anamnézou, teda záznamom v zdravotnej dokumentácii, a skutočným stavom zaočkovanosti dvomi dávkami látkami jednotlivých pacientov, ktorí napokon aj ochoreli na osýpky. „Obávame sa, že pri vyhodnotení kontrolnej činnosti nebude z objektívnych príčin možné dokázať potenciálny nesúlad medzi informáciami získanými zo zdravotnej dokumentácie pacientov a skutočným stavom,“ dodala.

Podľa jej slov je potrebné prihliadať aj „na mimoriadne ťažkú prácu všeobecných lekárov pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti v problémových lokalitách, ku ktorým ohniská výskytu osýpok určite patria“.

„Pokiaľ prídeme o všeobecných lekárov pre deti a dorast a všeobecných lekárov pre dospelých, ktorí pôsobia v daných lokalitách, sme presvedčení, že môžu vzniknúť ešte nebezpečnejšie epidémie, ktoré určite nebude jednoduché eliminovať. O náročnú prácu v problémových lokalitách s marginalizovanými skupinami obyvateľov, kde musí lekár často chodiť do terénu v policajnom sprievode, respektíve s komunitnými pracovníkmi, majú lekári minimálny alebo žiaden záujem,“ uviedla.

Navyše na základe prípadu epidémie osýpok na východe Slovenska podľa A. Terezkovej ministerstvo zdravotníctva prehodnotilo s účinnosťou od 1. januára 2020 očkovací kalendár. Úpravy sa budú týkať schémy povinného pravidelného očkovania proti osýpkam, mumpsu a rubeole. Podľa novej očkovacej schémy budú deti od budúceho roka očkované druhou dávkou očkovacej látky proti rubeole v piatom roku života, aktuálne je to v jedenástom roku života. Obdobie aplikovania prvej dávky očkovacej látky proti rubeole zostáva nezmenené, naďalej sa bude vykonávať v 15. až 18. mesiaci života, spresní sa však vek podania prvej dávky, a to najskôr prvý deň 15. mesiaca života. „Dôvodom zmeny je aj lepšia aplikovateľnosť v praxi. Uvedené postupy upravujú očkovanie v prípade posunutia termínov očkovania a nedodržania očkovacej schémy z dôvodu nielen zdravotných kontraindikácií očkovania, ale i odmietania rodičov alebo očkovania detí narodených v iných krajinách,“ dodala.

Preočkovať sa môže aj dospelý jedinec na vlastnú žiadosť, ktorý bol očkovaný do roku 1984, kde je podozrenie na možnú neúčinnosť očkovacích látok.

01 - Modified: 2024-03-14 11:54:59 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ, záškrt, osýpky. Aký je ich výskyt u nás? 02 - Modified: 2024-01-17 10:08:08 - Feat.: - Title: Vracajú sa staré „vyhubené“ choroby 03 - Modified: 2023-04-25 12:49:29 - Feat.: - Title: Kolektívna imunita proti závažnému ochoreniu u nás je ohrozená. Aké následky to môže mať? 04 - Modified: 2023-02-19 11:12:07 - Feat.: - Title: Šéfka pediatrov: Sestra by mala vedieť vyšetriť dieťa pri preventívnej prehliadke. Inak to nezvládneme 05 - Modified: 2022-08-22 16:39:00 - Feat.: - Title: Šíria sa rýchlejšie ako covid. Ich vážne zdravotné následky podceňujú najmä antivaxeri
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 12:53