ZdN/archív Agel
StoryEditor

Lekár Viliam Štiefel: Chyby v pôrodníctve sa málokedy odpúšťajú

26.02.2022, 14:00
Autor:
(red)(red)
Po roku a pol práce na onkologickom oddelení sa rozhodol pre zmenu odboru. Ako gynekológ priznáva, že je pod väčším tlakom.

Vďaka spolupráci mesta a Nemocnice AGEL Zvolen je od polovice februára otvorená nová gynekologická ambulancia v Detve. Zastrešuje všetky bežné služby pre pacientky, pričom výhodou je možnosť okamžitého riešenia v prípade potreby okamžitej hospitalizácie či ďalších odborných vyšetrení so zvolenskou nemocnicou.

MUDr. Viliam Štiefel pracuje ako gynekológ od roku 2015. Po ukončení štúdia na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v roku 2013 pôsobil  jeden a pol roka na onkologickom oddelení.

„Veľakrát som sa stretával s pacientmi s infaustnou prognózou, ktorým sa už nedalo pomôcť napriek intenzívnej liečbe. Preto som sa  neskôr rozhodol začať hľadať odbor, kde by som sa cítil viac užitočnejší ,a takým je aj gynekológia a pôrodníctvo. Sprevádzal som niekoľkých ľudí na konci ich života, tu som však na jeho začiatku, čo vnímam oveľa pozitívnejšie, napriek pocitu, že lekár je pod väčším tlakom, pretože chyby sa v pôrodníctve málokedy odpúšťajú. Lekár si jednoducho musí dávať väčší pozor, čo si vyžaduje zodpovednejší prístup,“ hovorí mladý lekár.

Verí, že  vďaka spolupráci ambulancie s odborníkmi gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia vo Zvolene sa podarí aj v regióne okresu Detva poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť, a to nielen tehotným ženám počas prenatálneho obdobia až do pôrodu v jednej z najobľúbenejších pôrodníc Banskobystrického kraja vo Zvolene, ale aj gynekologickým pacientkam vyžadujúcim operačnú starostlivosť.

MUDr. Štiefel priznáva, že práca na onkológii ho do istej miery naučila odosobniť sa. „Lekár sa vtedy rozhoduje na základe objektívnych dôkazov získaných počas vyšetrovania (princípy evidence based medicine), emócie tak neodvedú jeho pozornosť nesprávnym smerom,“ vysvetľuje.

Rovnako aj v gynekológii preferuje profesionálny odstup. „V pôrodníctve platia Murphyho zákony asi dvojnásobne, a teda tam, kde nechceme pripustiť, aby sa okolnosti a priebeh tehotenstva či pôrodu pokazili - napríklad v prípade rodiny, príbuzných či žien kamarátov - v takých prípadoch sa predsa niečo pokazí a nejde podľa plánu,“ hovorí o skúsenostiach z praxe.

Mimo pracovnej doby sa snaží oddychovať pri dobrom filme či seriálu, alebo na bicykli. Nebráni sa ani manuálnej robote, pri ktorej sa dá vyčistiť hlava. 

„Je to dôležité, aby lekár profesionálne nevyhorel,“ hovorí o relaxe mladý lekár.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 18:51