ÚVN
StoryEditor

Používanie kyslíkových fliaš pri pľúcnej ventilácii je diskomfortom

06.11.2020, 14:50
Spotreba kyslíka sa v súvislosti s pandémiou koronavírusu na niektorých pracoviskách zvýšila oproti normálu až desaťnásobne.

Začiatkom októbra otvorila Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – FN v nevyužívaných priestoroch bývalej polikliniky pavilón na hospitalizáciu pacientov s COVID-19. V oficiálnej tlačovej správe informovala, že v pavilóne je k dispozícii 42 lôžok, z toho 13 aj s možnosťou napojenia pacientov na umelú pľúcnu ventiláciu. Krátko po otvorení pracoviska sa potvrdilo, že v novom pavilóne nie je centrálny rozvod kyslíka. Aj od lekárov zaznela kritika ohľadne nevhodnosti tohto riešenia pre liečbu COVID pozitívnych pacientov s pneumóniou, ktorí potrebujú podporu dýchania alebo umelú pľúcnu ventiláciu.

Minister obrany Jaroslav Naď, pod ktorého rezort patrí vojenská nemocnica v Ružomberku, reagoval na kritiku slovami: „Ventilátory sú plne funkčné cez kyslíkové fľaše. Tie sú zabezpečené a takto to štandardne vo svete funguje. Rozvod kyslíka zatiaľ v pavilóne nebol nainštalovaný, pretože s ním pôvodný projekt nepočítal.“ Minister dodal, že na rozvodoch kyslíka sa pracuje.

Vyjadrenie výrobcu

Slovenský výrobca pľúcnych ventilátorov Chirana Medical potvrdil, že dýchacie prístroje nemajú žiaden problém fungovať aj s prívodom kyslíka napojeným z kyslíkovej tlakovej fľaše. „Z pohľadu výrobcu pľúcnych ventilátorov je irelevantné, z akého zdroja pripojíme k prístroju kyslík, či je to kyslíková fľaša alebo centrálny rozvod. Rozdiel je spravidla iba v dĺžke pripojovacej hadice a, samozrejme, na strane kyslíkovej fľaše musí byť zaradený tlakový redukčný ventil, aby do prístroja prúdil kyslík v predpísanom tlakovom rozpätí,“ uviedol Oskar Baranovič, finančný riaditeľ spoločnosti.

Používanie kyslíkových fliaš pri dlhodobej pľúcnej ventilácii označil za diskomfort na strane prevádzkovateľa, ktorému tak stúpnu nároky na logistiku ohľadne dodávok a výmeny kyslíkových fliaš. „Je však potrebné si uvedomiť, že sa nachádzame v mimoriadnej situácii, keď môžu byť dlhodobo aplikované i riešenia, ktoré nie sú úplne komfortné a štandardné. Teraz kritizovať, že niekde nemáme vybudované rozvody, je rovnaké ako kritizovať, že stále nemáme Slovensko pretkané diaľnicami a pod. Verím, že sa z toho kompetentné autority poučia a po pandémii sa zjedná náprava a v otázke vybudovania infraštruktúry sa urobia pokroky aj v tých najmenších nemocniciach, a to nielen z pohľadu centrálnych rozvodov plynov,“ dodal O. Baranovič.

Manipulácia a bezpečnosť

Hlavný odborník MZ SR pre anestéziológiu a intenzívnu medicínu doc. MUDr. Jozef Firment, PhD., považuje použitie kyslíkových fliaš za vhodné len pre núdzové a krátkotrvajúce situácie. „Z pohľadu personálu je manipulácia s kyslíkovými fľašami náročná. Veľké množstvo kyslíkových fliaš v interiéri budovy predstavuje riziko aj z bezpečnostného hľadiska,“ odôvodnil doc. J. Firment význam centrálneho rozvodu kyslíka. Oddelenie pre umelo ventilovaných pacientov s COVID pneumóniou bez centrálneho rozvodu kyslíka považuje za nebezpečné a prevádzkovo veľmi náročné.

Aj samotný centrálny rozvod kyslíka môže pri preťažení znamenať problém.  Ako upozornil doc. Firment, pri vyššej spotrebe a viacerých odberových miestach môže dôjsť k poklesu centrálneho tlaku a prístroje alarmom upozorňujú na nedostatočný prevádzkový tlak. „Niektoré pracoviská majú teraz štvornásobne aj desaťnásobne vyššiu spotrebu kyslíka, ako sa používa bežne. Lekára ani zdravotnícky personál kapacity centrálneho rozvodu medicinálnych plynov obyčajne vôbec nezaujímajú, o to sa stará technický úsek nemocnice. Našou úlohou je len upozorniť, že budeme mať väčšiu spotrebu kyslíka, prípadne stlačeného vzduchu, a treba to primerane nadimenzovať,“ zdôraznil doc. Firment.

01 - Modified: 2020-10-31 14:25:29 - Feat.: 0 - Title: Infikovaní zdravotníci bez klinických príznakov môžu ďalej pracovať
01 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne 02 - Modified: 2024-02-13 08:34:38 - Feat.: - Title: Skončí sa zvyšovanie počtu medikov len zbytočne vyhodenými peniazmi? Rozhodnú viaceré faktory 03 - Modified: 2024-01-18 10:07:02 - Feat.: - Title: Lekárske fakulty budú môcť prijať o 150 študentov viac 04 - Modified: 2024-01-10 13:54:17 - Feat.: - Title: Analýza: Dožívame sa o roky menej. Porovnanie zdravotníctva u nás a vo vyspelých krajinách 05 - Modified: 2023-11-28 11:20:41 - Feat.: - Title: Môže si pacient nahrávať lekára pri vyšetrení v ambulancii?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. apríl 2024 22:13