StoryEditor

Vláda pomôže VšZP

22.10.2020, 10:48
Premiér: A keď VšZP bude potrebovať do konca roka ďalšie peniaze, tak jej pôjdu ďalšie peniaze

Sto miliónov eur. Takúto finančnú injekciu nakoniec dostane Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), a to cez zvýšenie základného imania poisťovne. V minulom čísle ZdN sme informovali, že vláda plánuje dofinancovať štátnu VšZP až do výšky 300 miliónov eur, po nesúhlase koaličnej SaS suma klesla.

Premiér Igor Matovič, štátna tajomníčka MZ SR Jana Ježíková a minister financií Eduard Heger dofinancovanie len štátnej poisťovne zdôvodnili okrem iného tým, že VšZP najviac platí za zdravotnú starostlivosť, pričom poskytuje 69 percent zdravotnej starostlivosti, ale na svoju réžiu míňa len 50 percent z výdavkov na réžiu. „Štát je omnoho lepší vlastník ako súkromné zdravotné poisťovne,“ uviedol premiér a dodal: „Keď si porovnáte navzájom poistencov, či VšZP alebo súkromných poisťovní, dramaticky najviac platí VšZP za svojich poistencov poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.“ Následne doplnil, že VšZP dostáva však najmenej za túto zdravotnú starostlivosť.

„Pri vyberaní poistného a následného preplácania zdravotnej starostlivosti funguje tzv. prerozdeľovací kľúč. Keď zdravotná poisťovňa, ktorá má viac zdravých poistencov alebo viac poistencov štátu, a druhá má menej, aby medzi nimi nebola krivda, štát by mal zabezpečiť, aby sa následne peniaze prerozdelili podľa toho, akú zdravotnú starostlivosť platili,“ povedal premiér.

Podľa neho však Robert Fico a Peter Pellegrini úmyselne nechali v systéme dieru, ktorá spôsobila to, že „len za minulý rok bola VšZP okradnutá o 58,148 mil. eur. Ako to vzniklo? VšZP preplatila skoro 69 % zo všetkej zdravotnej starostlivosti, ale cez prerozdeľovací kľúč sa jej dostalo len 67,7% príjmov. VšZP dostala 3,545 mld. eur, hoci podľa toho, koľko poskytla zdravotnej starostlivosti, mala mať príjem 3,603 mld. eur,“ tvrdil premiér. Podľa neho rozdiel medzi tým, čo mala VšZP dostať za svoje služby, a tým, čo jej prerozdeľovací kľúč nadelil, je 58 miliónov eur. „Keď sa pýtate, kde tie peniaze skončili, skončili na súkromných účtoch majiteľov súkromných zdravotných poisťovní,“ odpovedal si premiér.

Reakcie

Nielen dofinancovanie VšZP, ale aj následné zdôvodnenie tohto kroku Igorom Matovičom skritizovali súkromné zdravotné poisťovne aj analytici. Nákladnejší poistný kmeň VšZP je totiž kompenzovaný prerozdeľovacím mechanizmom, cez ktorý súkromné zdravotné poisťovne vyčlenili VšZP za rok 2019 takmer 270 miliónov eur, za rok 2018 to bolo takmer 225 miliónov a v roku 2017 to bolo takmer 175 miliónov eur. Navyše, štát už dlhodobo platí za svojich poistencov minimálnu sumu. To však už premiér ani štátna tajomníčka MZ SR na tlačovej besede, kde oznámili dofinancovanie VšZP, neuviedli. Cieľom prerozdeľovacieho systému totiž nemá byť účelové plnenie kasy štátnej poisťovne, ale kompenzácia nákladov na chorľavejších poistencov. Jeho cieľom nemá byť ani rozdeľovanie nehospodárneho míňania peňazí do ostatných zdravotných poisťovní.

Dôvera zdravotná poisťovňa pripomína, že posledná zmena sa udiala na základe návrhov spoločnosti GuptaStrategist, ktorá sa okrem iného zaoberá aj prerozdeľovacím mechanizmom v Holandsku – v krajine s dlhodobo najlepšie hodnoteným systémom zdravotného poistenia v EÚ. Všetky zdravotné poisťovne tieto návrhy akceptovali v rámci Asociácie ZP.
„Neochota vlády Igora Matoviča spravodlivo dofinancovať zdravotnícky sektor je arogantným výsmechom viac ako dvom miliónom občanov, ktorí sú poistení v súkromných zdravotných poisťovniach,“ uvádza v stanovisku Dôvera ZP.

Podľa poisťovne ani predchádzajúce vlády a ani súčasná vláda nedokázali zabezpečiť transparentný a stabilný systém financovania zdravotnej starostlivosti. „Dokazuje to fakt, že štát dlhodobo neplatí férovú sadzbu za tzv. poistencov štátu. Argumenty predstaviteľov vlády Igora Matoviča k tomu, prečo nechcú pristúpiť k spravodlivému dofinancovaniu zdravotníckeho sektora, považujeme za demagógiu. Bojom proti Pente si táto vláda zobrala za rukojemníkov poistencov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Je to o to zarážajúcejšie, že k takémuto riešeniu pristupuje v roku, ktorý je zásadne negatívne ovplyvnený pandémiou,“ reagovala poisťovňa Dôvera.

„Je absurdné a nespravodlivé, aby sa viac ako 2 milióny Slovákov v súkromných poisťovniach skladali na záchranu jednej štátnej zdravotnej poisťovne, ktorá má najvyššie príjmy na jedného poistenca,“ reagovala zdravotná poisťovňa Union. Aj tá pripomína, že ak štát nezačne dostatočne platiť za poistencov štátu, tak nielenže zdevastuje konkurenčné prostredie, ale aj úplne pokriví systém verejného zdravotného poistenia. „Celé načasovanie dofinancovania výhradne štátnej poisťovne je nešťastné aj z pohľadu rastúceho počtu nakazených koronavírusom a zvýšenej potreby zdravotníckej starostlivosti. Obávame sa, že to destabilizuje systém,“ uviedla ZP Union a dodala, že „jediný spravodlivý spôsob dofinancovania je totiž len cez platbu za poistenca štátu a k jej zvýšeniu by malo prísť v čo najkratšom možnom čase – už včera bolo neskoro“.

Pomoc

I. Matovič tvrdí, že pomoc poskytli aj súkromným poisťovniam. „Cez systém prvej pomoci, ktorú sme počas koronakrízy nastavili, sme poskytli všetkým zdravotným poisťovniam 87 miliónov eur bez ohľadu na to, kto je vlastníkom. Keď prispejete zamestnávateľom na to, aby mohli zamestnávať ľudí alebo dať im príspevok na odvody, tak tá príslušná časť skončí v zdravotných poisťovniach. A dnes sme rozhodli o tom, že systematicky vykrádanej VšZP, nášmu spoločnému, štátnemu podniku, ktorý patrí nám všetkým, sme poskytli pomoc 100 miliónov eur,“ zhrnul premiér.

„Aj vďaka tomu, ako sme zvládli prvú vlnu korony, sme videli, že ekonomika bola v dobrom stave a veľmi silno zaúčinkoval tzv. kurzarbeit, ktorým sme zadotovali zdravotné poisťovne,“ potvrdil minister financií E. Heger, ktorý dodal, „stále tu zaznievajú hlasy, že štát neurobil nič pre zdravotné poisťovne. Urobil veľmi veľa, ako zaznelo, tie desiatky miliónov putovali do verejného zdravotníctva, a teda všetkým zdravotným poisťovniam.“

„Teraz sa dostávame do situácie, keď štát prvýkrát podporuje svoju zdravotnú poisťovňu tzv. vstupom do základného imania, resp. posilneným upísaním vlastných akcií a zvýšením základného imania o 100 miliónov eur,“ povedala J. Ježíková. Podľa nej k tomu došlo, lebo VšZP vytvorila veľkú stratu, keď v rokoch 2015 – 2016 sa VšZP nehospodárnym nakladaním s peniazmi zadlžila až na výšku 190 miliónov eur. „Myslím, že to bolo v roku 2016 – 2017, keď aj minister Drucker alebo bolo zvažované na MZ, že presne takýmto istým spôsobom sa zasanuje VšZP, a že bude zvýšené základné imanie. V tom období ešte nebolo úplne jasné, či toto nebude posudzované ako nezákonná štátna pomoc, dnes už na 100 percent vieme a máme to potvrdené rozsudkom európskeho súdneho dvora, že takáto pomoc VšZP nie je nezákonnou štátnou pomocou,“ uviedla J. Ježíková.

Na otázku ZdN, či uvedených 100 miliónov eur súvisí s výpadkami príjmov v dôsledku pandémie, reagovala štátna tajomníčka: „Tá suma súvisí jednak s tým, že VšZP si nesie so sebou stratu z minulých období a, samozrejme, sú tu aj nejaké výpadky na príjmoch. Hoci nie sú také zásadné, ako sa očakávalo a jednak vláda poskytla pomoc, že platila zdravotné odvody za ľudí, ktorí nemali príjem, takže ten podiel, teraz nepoviem presnú sumu, výpadku príjmov tam je, ale nie je taký zásadný, že by to bolo likvidačné pre poisťovne.“

A na našu otázku, či toto bude v tomto roku jediná platba do sektora v rámci dofinancovania, uviedol I. Matovič, že v rámci dofinancovania do sektora už išlo od apríla, odkedy bola poskytovaná prvá pomoc, 87 miliónov eur zdravotným poisťovniam. „Očakávame do konca roka ešte ďalších približne 50 miliónov. Čiže možno 120 – 130 miliónov eur cez tento kanál. Toto je 100 miliónov eur. A keď VšZP bude potrebovať peniaze do konca roka ďalšie, tak jej pôjdu ďalšie peniaze. Takže sme pripravení pomáhať dovtedy zdravotnej poisťovni, dokedy bude potrebovať pomoc. A rovnako očakávame, že rovnako zodpovedne voči svojmu majetku sa budú správať aj súkromní vlastníci zdravotných poisťovní, jednej aj druhej, ktoré na Slovensku pôsobia.“

01 - Modified: 2024-04-18 12:26:08 - Feat.: - Title: VšZP a ambulancie združené v Zdravite sa dohodli na nových zmluvných podmienkach 02 - Modified: 2024-02-14 14:36:07 - Feat.: - Title: Zdravotné poisťovne dosiahli zisk, najviac peňazí na účte má Dôvera 03 - Modified: 2024-01-11 08:26:49 - Feat.: - Title: Ďuriš a Vršanský. VšZP a NCZI majú nové vedenie 04 - Modified: 2023-12-22 11:28:37 - Feat.: - Title: V kauze exšéfa VšZP má ísť o úplatky minimálne 160-tisíc eur 05 - Modified: 2023-12-19 09:06:22 - Feat.: - Title: Novým šéfom VšZP má byť Michal Ďuriš
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 18:21