Reuters
StoryEditor

V žilinskej nemocnici budujú nové zázemie pre strednú zdravotnícku školu

24.02.2022, 16:00
Autor:
tasrtasr
Vo FNsP Žilina ročne absolvuje odbornú klinickú prax približne 350 žiakov SZŠ v Žiline, ktorí študujú v odboroch praktická sestra, zdravotnícky asistent, zdravotnícky laborant, masér, sanitár či asistent výživy.

V gynekologicko-pôrodníckom pavilóne Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline rekonštruujú bývalé skladové a obchodné priestory.

Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej v nich budujú zázemie pre pedagógov a študentov Strednej zdravotníckej školy (SZŠ) v Žiline, ktorí sa v nemocnici pripravujú v rámci odbornej klinickej praxe.

Žilinská SZŠ doposiaľ využíva staršie priestory v budove liečebne dlhodobo chorých (LDCH).

"Pavilón LDCH však momentálne slúži aj pre pacientov s ochorením COVID-19. To so sebou prinieslo mimoriadne požiadavky na zabezpečenie prechodových filtrov, rozdelenie červených a bielych zón, úpravu logistiky i prevádzkových činností jednotlivých oddelení," vysvetlila Záteková.

Riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík podotkol, že zmeny obmedzili na prízemí budovy najmä oddelenie psychiatrie.

"Aby sme mohli psychiatrii vrátiť jej ambulancie a sklad, museli sme pre SZŠ nájsť nové miesto. To sa nám podarilo v časti, ktorú u nás hovorovo nazývame Penelope. Je to ideálny priestor, v ktorom vytvoríme študentom i pedagógom omnoho lepšie a stabilnejšie podmienky," priblížil.

Investíciu do vybudovania zázemia pre SZŠ vo výške 23 000 eur realizuje žilinská nemocnica z vlastných zdrojov a internými kapacitami prostredníctvom pracovníkov oddelenia hospodárskych a stavebných činností.

"Veľkú a dispozične nesúmernú miestnosť sme rozdelili osadením sadrokartónových priečok, ktorými sme vytvorili samostatné šatne a zborovňu. Súčasťou prác je tiež kompletná výmena elektroinštalácie, rozvodov, podláh, vymaľovanie a rekonštrukcia sociálnych zariadení," spresnil vedúci oddelenia hospodárskych a stavebných činností žilinskej nemocnice Pavol Záň.

Vo FNsP Žilina ročne absolvuje odbornú klinickú prax približne 350 žiakov SZŠ v Žiline, ktorí študujú v odboroch praktická sestra, zdravotnícky asistent, zdravotnícky laborant, masér, sanitár či asistent výživy.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 06:39