StoryEditor

​Rooseveltovu nemocnicu čaká veľká rekonštrukcia

20.01.2019, 23:00
Rozsiahla rekonštrukcia je podľa analýzy ministerstva zdravotníctva výhodnejšia ako výstavba novej nemocnice.

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo návrh rekonštrukcie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica. Po jeho schválení vládou sa rozbehnú práce na obnove nemocnice, ktoré potrvajú do roku 2022 a vyžiadajú si viac ako 105 miliónov eur. „Výsledkom rekonštrukcie bude optimálne rozloženie a dimenzovanie pracovísk nemocnice s moderným vybavením zohľadňujúcim požiadavky na poskytovanie tej najnáročnejšej zdravotnej starostlivosti v koncovej nemocnici pre spádovú oblasť Banskobystrického kraja a v niektorých odbornostiach pre obyvateľov celej Slovenskej republiky,“ uvádza rezort v návrhu.

Analýza konštatuje, že budovy nemocnice sú na hraniciach svojej technickej životnosti. Areál FNsP bol skolaudovaný v roku 1982 a po 35 rokoch prevádzky a bez rozsiahlejšej rekonštrukcie už nespĺňa súčasné požiadavky. Dĺžka životnosti stavby ústavného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti je vo všeobecnosti odhadovaná na 30 – 40 rokov. Rozsiahla rekonštrukcia je v analýze vyhodnotená ako výhodnejšia v porovnaní s výstavbou novej nemocnice.

Rekonštrukcia má prebiehať za chodu jednotlivých pracovísk. Zahŕňa komplexnú rekonštrukciu striech, obvodových plášťov, vykurovania, chladenia a všetkých sieťových inštalácií. Súčasťou modernizácie bude aj vybudovanie centrálnych JIS, vybudovanie endoskopického centra a rekonštrukcia pôrodných sál. Práce sa dotknú aj polikliniky, kde sa majú vymeniť okná, podlahy a inštalácie.

Rezort uvádza, že „FNsP F. D. Roosevelta spĺňa všetky predpoklady pre zastávanie úlohy nemocnice III. typu v zmysle novej stratifikácie nemocníc, svojou polohou v rámci Slovenskej republiky, ale najmä spektrom výkonov, ktoré poskytuje pre pacientov nielen vo svojej spádovej oblasti, ale v celej Slovenskej republike. Nemocnica má vytvorené tímy špičkových odborníkov a má predpoklady na rozvoj ďalších medicínskych programov“.

Analýza bude po vyhodnotení medzirezortného pripomienkového konania predložená na rokovanie vlády.

Nová nemocnica

Proti rekonštrukcii súčasných budov fakultnej nemocnice dlhodobo vystupuje občianske združenie Nová nemocnica, ktorého zakladateľmi sú bystrickí lekári. Jeho cieľom je presadiť výstavbu nového moderného ústavného zariadenia, ktoré by nahradilo súčasnú Rooseveltovu nemocnicu. Združenie kritizuje sľub premiéra, ktorý na Štedrý deň navštívil nemocnicu a sľúbil 100 miliónov na jej rekonštrukciu. „Tým gestom zabetónoval bystrické zdra­votníctvo na európsky podpriemer, na najbližších 30 rokov,“ tvrdí MUDr. Ladislav Laho, bývalý riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, spoluautor konceptu Nemocníc novej generácie a člen OZ Nová Nemocnica.

Pripomína, že nová komplexná koncová nemocnica v Banskej Bystrici s plným novým vybavením, ktorá dokáže zabezpečiť objemovo minimálne rovnaké, ale podstatne kvalit­nejšie služby ako Rooseveltka, by stála 150 miliónov eur. Upozorňuje tiež na stovky ton azbestu v monoblokoch a s tým spojené riziká rekonštrukcie počas prevádzky nemocnice.

„Z môjho pohľadu rekonštrukcia vyhovuje asi tak 100 ľudom, ktorí zo súčasného stavu výrazne profi­tujú a profitovať chcú naďalej. Nevyhovuje 650 000 obyvateľom Banskobystrického kraja,“ uzatvára L. Laho.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 09:22