StoryEditor

Skríning karcinómu prsníka sa začne na budúci mesiac

06.03.2019, 23:00
Počet preverených mamografických pracovísk stúpol na dvanásť, do konca roka pribudnú ďalšie

K skríningu kolorektálneho karcinómu, ktorý bol spustený v januári, sa pridajú ďalšie dva skríningové programy – od apríla skríning rakoviny prsníka a od júna by mal pribudnúť aj skríning rakoviny krčka maternice. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská uviedla, že na skríning rakoviny prsníka budú adresne pozývané ženy od 50. do 69. roku života. Skríning rakoviny krčka maternice je určený pre ženy vo veku od 23 až 64 rokov.

Skríningové mamografické vyšetrenia budú robiť preverené mamografické pracoviská. „Podľa medzinárodných guidelines by sme na počet obyvateľov SR mali mať 40 pracovísk. V súčasnosti je preverených 12 pracovísk, do konca roka 2019 bude preverených a schválených ďalších 20 pracovísk a ďalších desať v roku 2020,“ potvrdila A. Kalavská.

Generála riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková informovala, že tieto certifikované mamografické pracoviská sú bez limitu. „Máme s nimi uzatvorenú zmluvu, že po objednaní dostane každá poistenkyňa termín na mamografické vyšetrenie do 15 dní. Tam, kde budeme pociťovať nedostatočnú kapacitu, budeme ich rozširovať,“ avizovala Ľ. Hlinková.

Mamografia

Šéfka rezortu zdôraznila, že pri skríningu ide o adresné pozývanie a o ženu bude postarané od počiatočného vyšetrenia až po koncové diagnostické a terapeutické výkony. „Od momentu, keď vstúpi do skríningu, teda ide sa diagnostikovať na mamografické pracovisko, sú zabezpečené aj následné vyšetrenia. To znamená, že na mamografickom pracovisku bude rádiológ/roentgenológ, ktorý dokáže popísať snímku. Ak je niečo na nej nejasné a pacientka potrebuje ďalšie vyšetrenie, bude to na jednom mieste, čiže toto pracovisko by malo obsahovať aj ultrasonografiu s možnosťou biopsie. A následne aj personál, ktorý dokáže posúdiť, či pacientka potrebuje liečbu a ak áno, bude presne odoslaná do centra, kde ju budú liečiť,“ objasnila ministerka.

Skríningové vyšetrenie na karcinóm prsníka, teda najčastejšie nádorové ochorenie ženskej populácie, sa bude robiť každé dva roky. „Nábeh bude postupný. Nie je možné v jednom bode vyšetriť celú cieľovú populáciu vyše 600-tisíc žien. So zdravotnými poisťovňami bude presne dohodnutý postup, ako zabezpečiť, aby pozvali postupne všetky ženy, ktoré sa tohto vyšetrenia ešte nezúčastnili,“ dodal štátny tajomník MZ SR Stanislav Špánik.

Skríning KRCa

Pilotná fáza skríningu kolorektálneho karcinómu prebieha od januára, keď 20 000 poistencov dostalo pozývací list aj s testom na okultné krvácanie. A. Kalavská zdôraznila, že poistenec musí ísť s testom k svojmu v lekárovi, ktorý dá poisťovni informáciu, či sa poistenec zúčastnil, či bol test pozitívny alebo negatívny a kam ho odoslal na kolonoskopiu. „Je pre nás dôležité vedieť, že pacient si doma test spravil. Ak sa však cíti zdravý a nejde so vzorkou k lekárovi, počítame ho, ako by sa na skríningu nezúčastnil,“ podotkla.

Riaditeľka VšZP avizovala, že do konca marca budú mať zozbierané informácie o tom, koľko z 12 800 ich poistencov absolvovalo test. Zdravotná poisťovňa Dôvera pozvala na skríning KRCa 5 400 poistencov. „Poistencov sme informovali, každý dostal list. Informovali sme všetkých praktických lekárov, že pacienti k nim budú chodiť kvôli skríningovému vyšetreniu. V druhom kroku skontrolujeme, ktorí pacienti poslúchli výzvu a bude nasledovať druhá komunikačná kampaň. Robíme všetko pre to, aby poistenci prišli na vyšetrenie,“ povedal Marián Faktor, riaditeľ úseku vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti Dôvery.

Obálky

Union pozval na skríning KRCa 1 800 svojich poistencov. Členka predstavenstva Elena Májeková povedala, že niektoré obálky sa vrátili ako nedoručiteľné. „Ozvali sa rodinní príslušníci našich poistencov, že majú o testy záujem, a rozposlali sme im ich. Sme veľmi radi, že môžeme prispieť k národnému skríningu aj svojimi skúsenosťami. Union ako prvý spustil vlastný skríningový program. Najviac pozitívnych nálezov sme zaznamenali práve pri vyšetrení skrytého krvácania v stolici, a to takmer až 40 percent,“ pripomenula.

Národný onkologický inštitút bude zbierať informácie o tom, koľko ľudí bolo oslovených v rámci pilotnej fázy skríningu KRCa, koľkí absolvovali skríningové vyšetrenie, koľko bolo negatívnych výsledkov, koľkí boli odoslaní na kolonoskopiu, koľko bolo nálezov. Tieto informácie sú podľa Kalavskej dôležité aj preto, aby rezort vedel prejudikovať a plánovať financie v rámci liečby. „Chceme do konca roka všetko presne štatisticky zistiť, zdokumentovať a na základe toho prijmeme opatrenia na celoplošný skríning,“ doplnil S. Špánik.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 13:13