StoryEditor

Skúste pri nádche bylinky. Tieto sú najlepšie

07.03.2019, 23:00
Všeobecne sa vie, že liečená nádcha trvá sedem dní a neliečená týždeň. Napriek tomu nečakajte a pri nádche si nasaďte bylinky. Uľahčia vám dýchanie, vypotíte sa a môžete zabrániť tomu, že vás prekvapí boľavý zápal prínosových dutín.

Lipa na potenie

Je to liečivo číslo jeden, po ktorom by ste mali siahnuť pri prechladnutí alebo iných zimných neduhoch. Čaj z nej si navarte ihneď, ako vás v nose podozrivo zasvrbí. Lyžičku sušených kvetov lipy zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody, nechajte lúhovať päť až desať minút a pite trikrát denne čistý alebo osladený medom.

Ten však doňho pridajte až po miernom vychladnutí, aby ste ho neznehodnotili. Čaj by bolo najlepšie popíjať zababušený v posteli. Dobre sa vďaka tomu vypotíte, no pomôže aj pri suchom kašli a horšom trávení. Keď si vás vyhliadla nádcha, lipu môžete použiť i na prípravu kúpeľa. Potrebujete dvesto gramov sušeného kvetu, ktoré vsypete do piatich litrov vriacej vody, necháte postáť dvadsať minút a vlejete do vane. Po maximálne štvrťhodinovom kúpeli si to nasmerujte rovno do postele a oddychujte, koľko vám život dovolí.

Dajte si bazu

Túto bylinku by ste mali mať v čase šíriacich sa prechladnutí určite v domácej lekárničke. Čaj z kvetov bazy vás prehreje a vy sa poriadne vypotíte. Preto sa radí k skvelým prostriedkom na zníženie horúčky. Môže vás zbaviť aj hlienu v dýchacích cestách, povzbudzuje totiž vykašliavanie. Čaj vám pomôže nielen pri prechladnutí, ale tiež pri angíne či zápale priedušiek a dutín. Navyše účinkuje močopudne.

Preto po baze siahnite i pri problémoch s močovými cestami, no tiež pri zápche, keďže patrí medzi mierne prírodné laxatíva. Ak vás niektorý zo spomínaných problémov obťažuje, varte si bazový čaj. Pripravíte si ho z dvoch lyžičiek usušených kvetov a jednej šálky vriacej vody. Liečivý roztok desať minút lúhujte a pite teplý dva- až trikrát denne. Keď sa už pustíte do jeho prípravy, urobte si viac záparu. Niečo vypite a niečo využite na naparovanie. Pomôže pri bolestiach hlavy alebo zápaloch dutín. Ak ste si z nazbieraných kvetov navarili bazový sirup, v čase problémov si naň spomeňte.

Môžete si ním osladzovať bazový čaj alebo ho zmiešajte s citrónom a konzumujte aj trikrát denne po lyžičke.

Rumanček je všeliek

Rumanček je starý známy liek, po ktorom by ste tiež mali siahnuť pri nádche. Má dezinfekčné účinky, prehrieva, podporuje potenie, stimuluje činnosť bielych krviniek a fungovanie imunity. Tu sa však výpočet pozitív nekončí. Rumanček je nepriateľ plynatosti, menštruačných kŕčov, pomôže pri tráviacich problémoch.

Navyše upokojí, pomôže zaspať a povzbudí vylučovanie hlienov z dýchacích ciest. Na prípravu čaju potrebujete hrnček vriacej vody a čajovú lyžičku sušených byliniek. Lúhujte 10 – 15 minút a pri ťažkostiach pite trikrát denne. Liečivý účinok rumančekového čaju môžete znásobiť tým, že doňho v pomere 1:1 pridáte vňať materinej dúšky. V tejto kombinácii ho tiež lúhujte 10 až 15 minút a po miernom vychladnutí čaj oslaďte medom. Pite dvakrát denne. Rumančekový čaj nesŕkajte iba počas choroby, ale aj po nej. Vďaka tomu budete rýchlejšie fit.

Nielen korenie

Tymian je nielen krásne voňavé korenie, ale aj všestranný liek. Pomôže tráveniu, no aj imunitnému systému. Skvelo ho posilní, navyše vydezinfikuje dýchacie cesty, rozpustí v nich hlieny a pôsobí protizápalovo. Odstráni plynatosť a pomôže nielen pri virózach, ale aj pri zápaloch močových ciest. Ak sa chcete zbaviť niektorého z menovaných neduhov, navarte si tymianový čaj.
Jednu kopcovitú lyžičku sušeného korenia zalejte vriacou vodou, päť až desať minút lúhujte a pite horúci. Po miernom ochladení môžete čaj ochutiť lyžicou medu. Pri chorobách dýchacích ciest môžete popíjať aj iný čaj. Zmiešajte dva diely tymianu s jedným dielom skorocelu, anízu či feniklu. Dve lyžice tejto čajoviny zalejte pol litrom teplej vody a nechajte v noci odstáť. Ráno všetko uveďte do varu, nechajte desať až pätnásť minút lúhovať a čaj popíjajte celý deň.

Čo ešte pomáha

Eukalyptus alebo mäta

Ťažko sa vám dýcha? O odpuchnutie nosovej sliznice sa postará inhalácia éterických olejov s obsahom spomínaných byliniek. Z oboch olejov si pár kvapiek nakvapkajte na papierovú alebo bavlnenú vreckovku a potom vdychujte mentolovú vôňu. Nos vám to určite uvoľní a vám sa bude oveľa lepšie dýchať.

Špeciálna zmes

Ak ste zaregistrovali podozrivé svrbenie v nose, nutkanie na kýchanie či podozrivo suchú sliznicu v nose, pomôže vám špeciálna zmes na inhalovanie. Potrebujete po lyžici sušeného rumančeka a šalvie. Rastliny vsypte do litra vriacej vody, nechajte lúhovať a pridajte ešte 10 kvapiek eukalyptového oleja. Hornú časť tela a hlavu si prekryte uterákom a zmes inhalujte desať minút. Pozor! Vzduch vdychujte striedavo raz nosom a potom ústami, ale roztok nesmie byť príliš horúci, aby ste si nepopálili dýchacie cesty. Po procedúre by ste si mali ľahnúť do postele, poriadne sa prikryť a vyspať sa. Vírusy totiž nemajú rady ani teplo, ani oddych.

Obyčajná soľ

Nemáte po ruke bylinky? Na prípravu ďalšieho liečivého roztoku vám stačia obyčajná soľ a voda. Vodu nechajte zovrieť a prisypte do nej tri lyžice soli. Nechajte ju trochu vychladnúť a až potom sa nad ňou naparujte. Robte to tak často, ako sa dá. Soľ dezinfikuje a zvlhčuje sliznice. Daná terapia je aj prevenciou nepríjemného zápalu prínosových dutín, ktorý môže skomplikovať obyčajnú nádchu.

Potná kúra

Máte nádchu ako hrom? Dajte si horúcu sprchu či teplý kúpeľ a potom šup-šup do postele. Do kúpeľa môžete pridať pár kvapiek eukalyptového či tymianového oleja. Alebo si do vane prilejte tymianový zápar. Potrebujete liter vriacej vody a sto gramov sušeného tymianu. Nechajte ho pätnásť minút lúhovať a potom ho prilejte do vane. Zotrvajte v nej dvadsať minút a po kúpeli sa v posteli poriadne zababušte. Popritom môžete popíjať bazový čaj, vďaka tomu sa ešte viac vypotíte.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
05. apríl 2024 02:21