StoryEditor

​Z očnej kliniky odišlo osem lekárov, nemocnica hlási nástup nových posíl

18.03.2019, 23:00
Vedenie ubezpečuje, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená v plnom rozsahu

Po odchode ôsmich lekárov z očnej kliniky v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke, ktorým koncom februára uplynula výpovedná lehota, nastúpili piati atestovaní lekári na plný úväzok. Spolu s ďalšími štyrmi tak bude na klinike deväť atestovaných lekárov. Informovala o tom tlačovou správou Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB). „Sú to lekári s dostatočne dlhou odbornou praxou absolvovanou nielen na Slovensku, ale i na zahraničných klinikách a odborne sú kompetentní zastrešiť danú problematiku očných ochorení v plnom rozsahu. Jeden atestovaný lekár s vyše 20-ročnou praxou, samostatný operatér, nastúpil od 1. 1.2019,“ povedala riaditeľka UNB MUDr. Renáta Vandriaková. Zdôraznila, že všetky operačné výkony, ako i odborné očné vyšetrenia sú pokryté ostávajúcimi a novoprijatými lekármi v plnom rozsahu.

Situácia na očnej klinike sa vyhrotila pre spor prednostu a ôsmich lekárov, ktorý vyústil do výpovedí. Od 1. marca 2019 už nie sú zamestnancami UNB. Právny zástupca lekárov Oliver Majdúch potvrdil, že ich pracovné pomery sa skončili. „Naši klienti z kliniky odišli, niektorí po 20 rokoch. Podal sme podnet na inšpektorát práce, v ktorom sme upozornili na šikanu. Čakáme na vyjadrenie z inšpektorátu práce. Klienti zvažujú zamestnaneckú žalobu pre šikanu a diskrimináciu,“ povedal O. Majdúch.

Onkologickí pacienti

UNB oficiálne potvrdila, že 32 zamestnancov kliniky vrátane lekárov, sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov vyjadrilo podporu prednostovi kliniky. Označili ho za skvelého odborníka s rozsiahlou znalosťou problematiky, víziou do budúcnosti a s mimoriadne ľudským prístupom k pacientom aj k zamestnancom. „Na stretnutiach s vedením kliniky som bola ubezpečená, že potreby všetkých pacientov sa zohľadňujú a o každého pacienta je plnohodnotne postarané. Som presvedčená o tom, že nástup nových, atestovaných lekárov spolu s ostatnými lekármi a vedením kliniky bude pre pacientov znamenať pozitívny prístup a pre kliniku veľký progres,“ povedala riaditeľka UNB.

Nemocnica sa ohradila voči medializovaným informáciám o tom, že po odchode spomínaných lekárov nebude zabezpečená liečba onkologických pacientov a označila ich za zavádzajúce. „V minulosti sa problematikou onkologických ochorení choriodiey zaoberal prof. MUDr. A. Černák, DrSc., vďaka čomu sa očná klinika vyprofilovala ako pracovisko, kde sú riešení a konzultovaní pacienti v rámci celého Slovenska. Jeho odchodom z dôvodu ukončenie pracovného pomeru v dôchodkovom veku sa táto pozícia kliniky nestratila. Klinika je schopná riešiť diagnostiku onkologických ochorení oka a zabezpečiť aj chirurgické postupy v plnej miere aj so súčasným personálnym obsadením, pretože súčasný prednosta doc. MUDr. Kolář, PhD. robí tieto operácie s niekoľkoročnou praxou,“ uvádza sa v stanovisku UNB.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 18:45