StoryEditor

Obavy o pohybe a dostupnosti liekov

18.03.2019, 23:00
Asociácia upozorňuje aj na voľný pohyb nemocničných lekárnikov

Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska by malo podľa plánu opustiť Európsku úniu 29. marca 2019. Tento odchod sa dotkne aj liekovej politiky a pravdepodobne i dostupnosti liekov. Pred nárastom nedostatku liekov po brexite varujú aj členovia Európskej asociácie nemocničných lekárnikov (EAHP). Najmä v situácii, keď neexistujú nijaké dohody. Asociácia preto vyzýva EÚ, aby minimalizovala negatívne vplyvy na cezhraničnú mobilitu nemocničných lekárnikov.

Výpadky

Či pôjde o riadený odchod na základe dohody o vystúpení alebo neriadený odchod (tzv. tvrdý brexit) bez uzatvorenia dohody, je zatiaľ otázne. V prípade tvrdého brexitu sa členovia EAHP stále viac obávajú o dostupnosť liekov v krajinách EÚ aj v Británii. Obavy súvisia s prieskumom EAHP, v ktorom asociácia zdôraznila, že výpadky liekov sú v súčasnosti bežným problémom vo vyše 90 percentách nemocníc v celej Európe.

Hoci sa prieskum EAHP v roku 2018 netýkal priamo brexitu, niekoľko respondentov, najmä tých, čo pracujú v Írsku a v Británii, zdôraznilo, že brexit situáciu ešte zhorší. Okrem nárastu nedostatku liekov sa asociácia obáva, že bude výrazne ovplyvnená odolnosť celoeurópskej kapacity riešenia problémov s výpadkami, pretože by mohli vzniknúť ťažkosti pri pokuse o prístup k baleniam z britského trhu.

Pracovná sila

Asociácia lekárnikov upozorňuje aj na voľný pohyb nemocničných lekárnikov. Úsilie Európskej komisie o odstránenie prekážok v oblasti mobility sa od finančnej a hospodárskej krízy zintenzívňovalo, pričom hlavnou aktivitou bola revízia smernice o odborných kvalifikáciách. Nemocniční lekárnici však stále nevyužívajú pravidlá a opatrenia prijaté EÚ na podporu mobility pracovnej sily. Pracovná mobilita nemocničných lekárnikov do značnej miery závisí od pružnosti vnútroštátnych orgánov. Spojené kráľovstvo a Írsko majú vysokú mieru registrácií farmaceutov vzhľadom na jazyk a podobnosť vzdelávacích systémov. Brexit však pre túto prax predstavuje hrozbu a v prípade Británie a Írska by mohol viesť k významnému obmedzeniu ich cezhraničnej spolupráce.

Týmto témam sa bude venovať aj kongres EAHP, ktorý sa bude konať v Barcelone od 27. do 29. marca 2019, čiže tesne pred plánovaným vystúpením Británie z EÚ. Kongres sa zameria aj na opatrenia vyplývajúce zo smernice o falšovaných liekov v súvislosti s brexitom.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 05:43