StoryEditor

Nemocnica chce prilákať poľské sestry

18.03.2019, 23:00
Nemeckým zariadeniam v súčasnosti chýba 70 000 členov nižšieho zdravotníckeho personálu

Bojíte sa brexitu? Poďte k nám – je slogan, ktorým sa snaží nemecká nemocnica osloviť poľské zdravotné sestry pracujúce vo Veľkej Británii. Ponúka lepšie platy, počasie i jedlo a pripomína im, že budú mať kratšiu cestu domov. Veľká Británia má Európsku úniu (EÚ) opustiť 29. marca a obyvatelia z krajín EÚ presne nevedia, čo sa po tomto dátume stane s ich britskými pracovnými povoleniami. Informuje o tom tlačová agentúra AP.

Zdravotníci

Inzerát lákajúci poľský zdravotnícky personál na prácu v Nemecku zadala do dvoch poľských týždenníkov minulý mesiac fakultná nemocnica v Düsseldorfe. Zariadeniu chýbajú sestry a ošetrovatelia a tak dúfa, že by voľné miesta mohla zaplniť skúsenými zamestnancami, ktorí možno budú musieť Britániu opustiť.

„Už sa ozývajú prví záujemcovia,“ reagoval agentúre AP šéf ošetrovateľského oddelenia tejto nemocnice Torsten Rantzsch. Doplnil, že inzeráty boli zámerne písané ironicky, ale nemocnica „chce poľským kolegom ponúknuť tiež alternatívu bezpečnej členskej krajiny EÚ“. Na Poliakov sa zariadenie zameralo preto, lebo mnohí sa v škole učili nemecky a budú teda schopní sa rýchlo zapojiť.

Podľa agentúry nemeckým nemocniciam v súčasnosti chýba 70 000 členov nižšieho zdravotníckeho personálu. Z Poľska odišlo po jeho vstupe do EÚ v roku 2004 do Británie a iných západných krajín 20 000 z tamojších celkovo 280 000 sestier a ošetrovateľov. Británia sa po vstupe krajín strednej a východnej Európy do EÚ zachovala proeurópsky a na rozdiel od Nemecka a Rakúska nezaviedla obmedzenia voľného pohybu pracovnej sily z týchto štátov. Práve tento krok a následný prílev státisícov pracovných migrantov z týchto krajín bol podľa niektorých analýz a komentárov jedným z motívov britských voličov hlasovať v roku 2016 za vystúpenie Británie z EÚ.

Nábor

Düsseldorfská nemocnica má s náborom cudzincov z iných členských krajín už skúsenosť. V roku 2012 začala spolu s inými nemeckými nemocnicami kampaň v členských štátoch EÚ, konkrétne v Španielsku, Taliansku, Maďarsku a v Rumunsku, kde vtedy vládla vysoká nezamestnanosť a tieto štáty ponúkali len nízke mzdy.

Inzerát si vtedy prečítala aj mladá španielska zdravotná sestra Susana Garcíaová, ktorá je so svojou prácou vo fakultnej nemocnici veľmi spokojná: „Pracovné podmienky v Nemecku sú super,“ uviedla pre agentúru AP.

Na vládnej úrovni však düsseldorfská nemocnica tentoraz podporu zrejme nenájde. Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn totiž v januárovom rozhovore so švajčiarskym Blick am Sonntag vyzval na to, aby sa Európska únia pokúsila zabrániť členským štátom vzájomne si presúvať lekárov a iných odborných pracovníkov a zvážila reguláciu tohto javu.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 05:03